Українські рибалки в Криму терплять знущання від ФСБ - родичі затриманих

Українські рибалки в Криму терплять знущання від ФСБ - родичі затриманих

Укрінформ
Уповноважна ВР України з прав людини Людмила Денісова зустрілась з родичами рибалок українського судна "ЯМК-0041", яких 4 травня 2018 року затримали російські прикордонники.

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

 "До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової звернулись родичі рибалок українського судна «ЯМК-0041», яких затримали російські прикордонники 4 травня 2018 року на захід від мису Тарханкут в анексованому Криму. На борту судна перебувало 5 членів екіпажу. Російська сторона звинувачує їх у здійсненні незаконного рибного промислу на території РФ", - йдеться у повідомленні.

Родичі розповіли омбудсмену, що одразу після затримання українців доставили до м. Балаклави "для проведення процесуальних дій". 

"Капітан судна наразі утримується у СІЗО м. Сімферополя, йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Іншим чотирьом членам екіпажу не висували жодних звинувачень, проте їх незаконно утримували на території Криму. Вже третій місяць моряки не можуть повернутись на територію України -  їм не повертають паспорти", - зазначили у омбудсмена.

Так, сім’ї затриманих наголошують на порушенні прав людини з боку російської сторони. Зокрема, вони розповідають, що російські правоохоронні органи чинили психологічний тиск, моряків тримали під дулом автоматів.    

Денісова в свою чергу наголосила, що неодноразово зверталась до омбудсмена РФ Тетяни Москалькової. 

"16 травня Уповноважений направила звернення з проханням встановити місцезнаходження українців та пояснити причини їх затримання, а також перевірити умови утримання та надання українцям медичної допомоги. Ще один лист до російської сторони був направлений 25 червня. У ньому Людмила Денісова висловила занепокоєння інформацією про те, що рибалки почали голодування та звернулась з проханням сприяти її особистому візиту до громадян України", - повідомили в офісі Уповноваженого.

Омбудсмен зазначила, що відповідь на свій запит отримала лише 10 липня з єдиною фразою: її прохання про відвідання даних громадян України направлено на розгляд компетентних органів.

Денісова також заявила, що під час зустрічі з послом США, повідомить про становище, в якому опинилися українські рибалки.

Як повідомляв Укрінформ, 4 травня російські прикордонники затримали українське риболовецьке судно (порт приписки Очаків) на захід від мису Тарханкут в анексованому Росією Криму.

Читайте також: Денісова попросила посла США вплинути на Росію для доступу до політв’язнів

Російський очільник Криму Сергій Аксьонов повідомив, що членів затриманого співробітниками ФСБ Росії українського риболовецького судна «ЯМК-0041» доставили в Крим «для проведення процесуальних дій».

Держприкордонслужба України повідомила, що затримане судно мало всі необхідні документи на вилов риби на українській території. На борту перебувало 5 членів екіпажу.

Суд в анексованому Криму заарештував капітана затриманого судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького, йому загрожує до 5 років позбавлення волі.

Пізніше стало відомо, що морякам затриманого судна не пред'явили ніяких обвинувачень.

Росія також безпідставно збільшила кількість перевірок суден, що прямують в порти Маріуполь і Бердянськ через Керченську протоку. Усього в період з 29 квітня 2018 року по 9 липня 2018 року Росія затримала для огляду 93 судна, які прямували в порти України в Азовському морі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-