Кримський

Кримський "суд" залишив під арештом двох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір»

Укрінформ
Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму відхилив апеляцію захисту на продовження строків утримання в СІЗО фігурантів бахчисарайського «справи Хізб ут-Тахрір» Сервера Мустафаєва та Едема Смаїлова до 9 серпня.

Про це повідомляє "Крим.Реалії".

Судове засідання з розгляду апеляції пройшло в закритому режимі. Суддя постановив проводити засідання в закритому режимі, пославшись на загрозу безпеці учасників справи.

Мустафаєва та Смаїлова не доставляли в будівлю суду, засідання пройшло в режимі відеоконференцзв'язку.

Адвокат Мустафаєва Сергій Легостов з об'єктивних причин не зміг з'явитися на судове засідання. Інтереси арештованого кримськотатарського активіста в суді представляв адвокат за призначенням – Ємельянов.

Читайте також: Справа Хізб ут-Тахрір: "суд продовжив арешт п'ятьом фігурантам

«У своїй скарзі я ставив питання про скасування постанови суду Київського району про продовження утримання під вартою, просив, щоб мого підзахисного перевели на більш м'який запобіжний захід, тобто під домашній арешт. Також я просив скасувати постанову суду про проведення закритого судового засідання», – розповів адвокат Едема Смаїлова Костянтин Рустемов.

Він уточнив, що по жодній з основних вимог не було отримано позитивного відповіді, апеляційні скарги відхилені.

Як повідомляв Укрінформ, 6 червня Київський райсуд" Сімферополя продовжив на два місяці (до 9 серпня) арешт фігурантів бахчисарайського "справи Хізб ут-Тахрір" Мемету Белялову, Марлену Асанову, Ернесу Аметову, Серверу Мустафаєву та Едему Смаїлову.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисараю - Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір'яєва і Ернеса Аметова. ФСБ інкримінує їм участь в організації «Хізб ут-Тахрір». 21 травня 2018 року в Криму були також затримані координатор "Кримської солідарності" Сервер Мустафаєв і Едем Смаїлов. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір".

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуваню в Росії і в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши до списку об'єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування вмотивованим за релігійною ознакою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-