Джемілєв: Тортури в Криму - це відповідальність особисто Путіна

Джемілєв: Тортури в Криму - це відповідальність особисто Путіна

Укрінформ
Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв вважає, що всі злочинні дії окупантів у Криму, у тому числі тортури ФСБ, погоджені з верховною владою Росії і особисто президентом Володимиром Путіним.

Про це Джемілєв заявив у вівторок на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дозволи на тортури в СРСР давали на досить високому рівні - рівні генерального прокурора СРСР Вишинського за погодженням із Сталіним. Тому вважати тортури, які сьогодні застосовуються в окупованому Криму самодіяльністю ФСБ, - це було б неправильно. Такі речі робляться за погодженням з верхівкою. Тому ті дії, які зараз чиняться, злочинні незаконні дії, які чиняться в окупованому Криму, - відповідальність верховної влади Російської Федерації і самого Путіна", - заявив Джемілєв.

Він нагадав про різницю тортур, які застосовувалися у фашистському гестапо від тортур, які застосовуються ФСБ в Криму.

"У російського письменника Солженіцина в книзі "Архіпелаг ГУЛАГ" є порівняння між гестапо і НКВД-МДБ-КДБ. Різниця між ними в тому, що гестапо дійсно використовувало незаконні методи і застосовувало тортури з метою отримання якоїсь інформації, і якщо під час допиту з'ясовувалося, що людина не винна, вони її відпускали. Тортури в СРСР, а тепер у Російській Федерації, відрізняються тим, що вони добиваються отримання від затриманих і заарештованих людей тих свідчень, які їм потрібні для тієї схеми, яку вони вже розробили для себе і добиваються надання людиною тих свідчень, які їм потрібні", - каже політик.

Саме тортурами, наголосив Джемілєв, співробітники ФСБ добилися від українця Олександра Стешенка зізнання у так званому "підпалі будинку кримського муфтія".

Читайте також: Посол США прокоментувала “заяву” Трампа щодо Криму

"Після закінчення 12-ти днів після адміністративного арешту, коли його (Стешенка - ред.) прийшли зустрічати адвокати, його пересадили в інше авто і вивезли. Але перед тим, як його повезли, Стешенко встиг сказати кілька слів адвокату. Це я говорю із слів Едема Семедляєва, з яким я розмовляю по телефону регулярно. Він сказав: "Мене п'ять годин катували в морі, топили - витягували, топили - витягували, і я змушений був підписати все, що вони від мене хотіли. Іншого варіанта в мене не було". Такі от його слова. Пізніше він зникає абсолютно, і від нього надходять дзвінки матері: "Мама, ні про що не турбуйся, у мене все добре, і ніяких адвокатів мені не треба. Ясно, що він говорить те, що йому диктують. Ось такі методи", - розповів Джемілєв.

Коментуючи сам "підпал будинку муфтія", в якому звинувачують Стешенка, лідер кримських татар відзначив, що жителі Криму нічого не знають про цю справу.

"Коли відбуваються такі речі: кидають запальні бомби, підпалюють (будинки – ред.), ніби цим має бути заповнена вся преса, але ніде жодної інформації про це не було. І зараз, судячи з публікацій, йдеться про події, які сталися восени минулого року, але до сьогодні нічого про це людям не відомо", - повідомив він.

За словами Джемілєва, після того, як історія з "підпалом будинку муфтія" з'явилася в пресі, він запитував у багатьох співвітчизників, які приїжджають з Криму, - чи дійсно був напад на будинок муфтія, але ніхто жодної інформацією про це йому надати не зміг.

Як повідомлялося, 21 травня ФСБ Росії заявила, що розкрила у Криму діяльність екстремістської групи, створеної помічником депутата Верховної Ради України Джемілєва Еролом Велієвим «за вказівкою Рефата Чубарова за підтримки СБУ». Як стверджує російська спецслужба, «до складу групи, сформованої у Харкові, окрім Велієва увійшли колишні спортсмени-боксери Стешенко і Третьяков». За твердженням ФСБ, Стешенко був направлений у Крим у квітні 2018 року «для підготовки і здійснення провокацій». Нині він відмовився від адвокатів і його місцезнаходження в Криму невідоме. Велієву і Третьякову Росія висунула обвинувачення заочно, вони «оголошені у федеральний розшук».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-