Фігурант «справи Хізб ут-Тахрір» Емір-Усеїн Куку оголосив голодування

Фігурант «справи Хізб ут-Тахрір» Емір-Усеїн Куку оголосив голодування

Укрінформ
Кримський татарин Емір-Усеїн Куку, фігурант ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір», оголосив голодування.

Про це дружина політв'язня Мерьєм Куку-Ашчі написала у Facebook.

«26 червня 2018 р Емір-Усеїн виповнилося 42 роки. І в свій день народження він почав голодування», — написала вона.

За її словами, упереджене і беззаконне переслідування та звинувачення в тероризмі підштовхнуло його на цей крок. "Це протест проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо заарештованих політичних в'язнів!" - наголосила дружина.

За даними прес-служби Уповноваженого ВР з прав людини, на сьогодні український активіст Володимир Балух голодує 102 дні, український режисер Олег Сенцов - 46 днів, український політв'язень Станіслав Клих - 21 день, Раїме Примова, матір громадянина України, фігуранта севастопольської «справи «Хізб ут-Тахрір» Нурі Примова, - 9 днів.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ України 20 люто 2018 року висловило рішучий протест у зв'язку з продовженням розгляду в Північнокавказькому окружному військовому суді сфабрикованої проти громадян України Мусліма Алієва, Еміра-Усеїна Куку, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова справи.

Читайте також: ПАРЄ закликає Росію звільнити українських політв'язнів

У МЗС закликали Росію негайно припинити політично вмотивоване переслідування представників кримськотатарського народу.

Північно-Кавказський військовий окружний суд в Ростові-на-Дону 20 лютого в ході розгляду ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" продовжив допит колишнього співробітника СБУ, а нині слідчого ФСБ Олександра Компанійця.

У лютому-квітні 2016 року в Ялті на окупованому півострові Крим було затримано Арсена Джеппарова, Рефата Алімова, Емір-Усеїн Куку, Мусліма Алієва, Інвера Бекірова і Вадима Сірука. Їх обвинувачують в причетності до ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір».

Російський військовий суд розглядав ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях в Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували в Ростов-на-Дону.

24 січня Міністерство закордонних справ України зажадало від Росії звільнити шестеро фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір».

Захисники заарештованих і засуджених у справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список 15 об'єднань, названих «терористичними».

Фото: Нова газета

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-