Справжній стан здоров'я Сенцова, який голодує 44-й день, приховують - Денісова

Справжній стан здоров'я Сенцова, який голодує 44-й день, приховують - Денісова

Укрінформ
Суперечлива інформація про стан здоров'я українського режисера Олега Сенцова, який голодує 44-й день, свідчить, що інформацію про його справжній стан приховують.

Про це уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова написала у Facebook.

"Сьогодні 44-й день голодування Олега Сенцова. В інформації, яка надходить про стан його здоров’я - суцільні розбіжності", - наголосила вона.

Денісова нагадала, що 15 червня, коли вона була під дверима колонії у Лабитнангі, Тетяна Москалькова повідомила, що Олег припинив голодування. "За годину сказала, що "Він був готовий припинити голодування, але голодування він не припинив. Кожен день він отримує з його згоди поживні суміші, які включають вітаміни, білки та всі необхідні елементи. Стан його здоров’я задовільний", - написала вона.

За її словами, того ж дня уповноважений з прав людини у Ямало-Ненецькому автономному окрузі Анатолій Сак проінформував, що "останній раз був у Олега 5 червня. Голодування він не припинив, знаходиться у медсанчастині під постійним наглядом лікарів, йому ставлять крапельниці із глюкозою і ребоксином".

Денісова додала, що через суперечливість наданої інформації одразу запросила в уповноваженої з прав людини РФ офіційну за підписом лікаря інформацію про стан здоров’я Олега.

"21 червня Тетяна Москалькова надіслала мені лист уповноваженого з прав людини в ЯНАО, з якого я дізналася, що станом на 20 червня 2018 року Олег Сенцов отримує щоденну підтримуючу терапію, стан здоров’я його задовільний", - зазначила омбудсмен.

Читайте також: Сенцов відмовився від огляду лікарів, яких оберуть адвокат і родичі - Москалькова

Вона нагадала, що того ж дня Москалькова заявила в ЗМІ, що "Олег виглядає добре, набрав кілька кілограмів. Йому, за його згодою застосовують підтримуючу терапію, і це – як лікувальне голодування виходить".

Денісова зазначила, що 22 червня надійшла відповідь і від голови Ради при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і правам людини Михайла Федотова, який написав, що «Олега щоденно оглядають медичні працівники: відбувається загальний огляд і аналізи. З 25 травня 2018 року призначається та проводиться підтримуюча терапія (розчин глюкози, вітаміни групи В і С, водно-сольові розчини, Аміновен, Інтраліпід).

8 червня був проведений спільний лікарський консиліум за участю лікарів-спеціалістів Лабитнанзької лікарні (анестезіолога, терапевта, ендокринолога, хірурга), за його результатами - стан здоров’я Олега Сенцова оцінено як задовільний, лікування скориговано, рекомендовано прийом сумішей для спеціалізованого харчування. В той же день Олег дав письмову згоду на прийом суміші для спеціалізованого харчування і з 8 червня він отримує суміш для ентерального годування "Nitridrink”(прийом кожні 4 години). Таку ж суміш отримувала і Надія Савченко в період її тривалого голодування".

За її словами, 23 червня адвоката Олега Дмитро Дінзе повідомив, що Олег написав цитую «якусь заяву, в якій йдеться про те, що у випадку нової кризи і якщо за висновком лікарів це буде необхідно, то він прийматиме цю поживну суміш сам. Аби не застосовували зонд і не травмували слизову».

Денісова підкреслила, що, за словами адвоката, суміш в колонії є, але він її не вживає, а у відеозв’язку з Сенцовим їй відмовили і фото не надають.

"Вся ця суперечлива інформація змушує ставитися до неї з великою недовірою. Очевидно тільки те, що від нас приховують справжній стан здоров’я Олега.

Вимагаю негайного доступу до людини, яка 44 дні голодує й зараз знаходиться на межі життя і смерті!", - наголосила вона.

Читайте також: Генсек Ради Європи попросив Путіна помилувати Олега Сенцова

Український омбудсмен закликала міжнародні організації сприяти її допуску на відвідування Олега Сенцова або відвідати його спільно.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання президенту Росії Володимиру Путіну помилувати українського режисера Олега Сенцова.

Незаконно засуджений у РФ за сфабрикованими звинуваченнями у терористичній діяльності український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів в РФ.

У цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, в тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Як повідомлялося, літня сесія ПАРЄ відбудеться у Страсбурзі 25-29 червня. Організатори #SaveOlegSentsov запустили нову акцію із закликом до ПАРЄ провести термінові дебати щодо звільнення Олега Сенцова та інших українських політв'язнів, утримуваних в Росії.

Фото: MEDIAZONA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-