Моряки затриманого в Криму українського судна голодують вже 10 днів - адвокат

Моряки затриманого в Криму українського судна голодують вже 10 днів - адвокат

Укрінформ
Моряки затриманого біля берегів Криму українського судна «ЯМК-0041» голодують вже 10 днів.

Про це заявив у понеділок кримський адвокат Едем Семедляєв в ефірі телеканалу «112 Україна», повідомляє «Крим Реалії».

«Зі слів матері одного з моряків, вони вже 10 днів не приймають їжу, відмовляються від їжі. В той момент, коли їй (матері - ред.) дозволили побачити сина, він також не взяв від неї передачок. Сказав їй, що ми нічого не їмо», - розповів захисник.

За його словами, члени екіпажу знаходяться у прикордонному управлінні Балаклави.

«Ніякого обвинувачення їм не висунуто, оголошено лише капітану  судна. Інші 4 моряків проходять як свідки, їх допитали, і ось більше 10 днів вони знаходяться там. На нашу думку, незаконно. Нас до них не пропускають, зв'язатися з ними ми не можемо», - розповів адвокат.

Він також уточнив, що з приводу цього було написано ряд заяв і скарг, на які «ось вже майже місяць ніхто не реагує».

Читайте також: У Криму незаконно утримують сімох українських моряків - Слободян

Напередодні Семедляєв написав у Facebook, що моряки затриманого біля берегів Криму українського судна «ЯМК-0041» відмовилися від їжі. Публічних коментарів російських силовиків щодо цього немає.

4 травня російські прикордонники затримали українське риболовецьке судно (порт приписки Очаків) на захід від мису Тарханкут в анексованому Росією Криму.

Російський очільник Криму Сергій Аксьонов повідомив, що членів затриманого співробітниками ФСБ Росії українського риболовецького судна «ЯМК-0041» доставили в Крим «для проведення процесуальних дій».

Держприкордонслужба України повідомила, що затримане судно мало всі необхідні документи на вилов риби на українській території. На борту перебувало 5 членів екіпажу.

МЗС України називає затримання українського судна «узурпацією суверенних справ України» щодо прилеглих до півострова акваторій і «порушенням Конвенції ООН з морського права і звичайного міжнародного права».

Суд в анексованому Криму заарештував капітана затриманого судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького, йому загрожує до 5 років позбавлення волі.

Пізніше стало відомо, що морякам затриманого судна не пред'явили ніяких обвинувачень.

Раніше українські прикордонники повідомили, що «росіяни почали жорстку політику затримання і огляду суден», які прямують через Керченську протоку. За повідомленням відомства, починаючи з 30 квітня російські спецслужби зупиняють судна щодня для огляду та ідентифікації екіпажу.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконною і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-