Політв'язень Кольченко припинив голодування

Політв'язень Кольченко припинив голодування

Лист
Укрінформ
Український політв'язень Олександр Кольченко, який незаконно утримується у РФ, припинив голодування.

Про це він повідомив у листі, який опублікував у Facebook адвокат міжнародної правозахисної групи "Агора" Андрій Лепьохін.

"Олександр Кольченко сьогодні припинив голодування. За його словами, він дуже змарнів, вже став непритомніти. У нього впав рівень цукру у крові, і йому вже ставили глюкозу. За час голодування його вага знизилася до 54 кг. Сьогодні його за медичними показниками збиралися переводити із санчастини колонії, де він перебував протягом голодування, до тюремної лікарні", - повідомив він.

За словами Лепьохіна, Кольченка кілька разів у присутності начальника колонії намагалися примусити відмовитися від голодування члени місцевої громадської наглядової комісії та представники уповноваженого з прав людини Челябінської області.

"Сама уповноважена Павлова у колонію до Олександра не спромоглася приїхати, натомість написала листа до адвокатської палати, намагаючись чинити тиск вже на адвоката, з метою домогтися від мене примусити Олександра відмовитися від голодування. Представники уповноваженої, за словами Олександра, намагалися іще і зганьбити адвоката у очах Олександра. Але ті, хто знає Олександра, розуміють, що примусити його до чого-небудь не можна", - додав Лепьохін.

За його словами, рішення про голодування Кольченко приймав самостійно. "Він готувався до оголошення голодування солідарності відразу після того, як дізнався про заяву Олега Сенцова. Олександр з цієї миті перейшов на вживання рідкої їжі і скоротив її обсяг. Щойно "підготувався" таким чином, так і оголосив голодування. За цей час (свого голодування і підготовки до нього) Олександр втратив 10 кг ваги. Зараз він також самостійно вирішив припинити голодування", - повідомив Лепьохін.

За його словами, ці рішення Кольченко озвучував у присутності свого адвоката, якому повністю довіряє, із метою своєчасного і більш точного донесення до громадськості про свої кроки та позиції.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці травня стало відомо, що український ув'язнений у РФ Олександр Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити режисера Олега Сенцова.

Український режисер і політичний в'язень Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування із вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у РФ.

Читайте також: Сенцов закликає "людей на свободі" не голодувати на його підтримку

Сенцова і Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму у травні 2014 року за звинуваченням у організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва своєї провини не визнали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-