Чийгоз назвав розмови про невизнання анексії Криму

Чийгоз назвав розмови про невизнання анексії Криму "вчорашнім днем"

Укрінформ
Для обговорення процесу деокупації Криму потрібнен міжнародний майданчик, про необхідність якого заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз говорив у Берліні на початку тижня у відомстві федерального канцлера ФРН Ангели Меркель.

Про це політик розповів кореспондентові Укрінформу у Берліні.

«Відбулася ділова продуктивна зустріч, більше години ми спілкувалися з точки зору необхідних заходів. Нам треба активізуватися. Очевидним є те, що бізнес-інтереси тут мають досить серйозне лобі», - розповів політик.

Він також повідомив, що передав запрошення канцлерові Меркель відвідати Бахчисарай разом з ним.

Чийгоз відмітив, що питання створення майданчика для міжнародного обговорення кроків по деокупації півострова обговорювалося на різних рівнях з друзями України серед європейських країн, а також турецьким лідером і у Вашингтоні.

Політик також зазначив, що формат майданчика ще треба визначити, уточнивши, що цей формат повинен передбачати разом з Україною участь на правах суб'єкта і представників кримськотатарського народу.

Крім того, Чийгоз пропонує «відновити відповідальність учасників Будапештського формату».

Він також підкреслив важливість допуску на окупований півострів міжнародних спостерігачів. «Присутність таких моніторингових груп в Криму вже назріла», - говорить він.

Робота спостерігачів, підкреслює він, є первинної з точки зору забезпечення елементарної безпеки проживання на території півострова, припинення насильства над особою; для цього потрібно підключати усі міжнародні інститути.

Читайте також: Кримські татари чекають від Німеччини підтримки - Чийгоз

Також паралельно слід вести роботу по звільненню політв'язнів. Спроби витягти їх по одному Чийгоз, який сам провів 3 роки в застінках, вважає малопродуктивними. «Це нічого не дасть: ми звільняємо по одному, а замість одних беруть інших», - відмічає він, нагадуючи, що після звільнення його та Ільми Умерова були схоплені інші люди.

Заступник голови Меджлісу вважає, що розмови тільки про невизнання анексії Росією Криму - «це вчорашній день, а сьогодні питання стоїть про безпеку Європи». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-