Сенцов голодує 12-й день: Джемілєв просить світ допомогти звільнити політв’язня

Сенцов голодує 12-й день: Джемілєв просить світ допомогти звільнити політв’язня

Укрінформ
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв звернувся до міжнародного співтовариства із закликом активізувати зусилля зі звільнення українського режисера Олега Сенцова, який незаконно утримується в Росії.

Про це він заявив в інтерв'ю Укрінформу.

"Потрібні якісь дієві кроки, які спонукали б (Кремль - ред.) піти на це. У зв'язку з цим я звернувся тут із закликом до усіх активізувати діяльність по звільненню Олега Сенцова", - зазначив кримськотатарський лідер.

Він підкреслив, що голодування, оголошене Сенцовим з вимогою про звільнення усіх українських заручників в РФ, багато у чому схожа з такою ж акцією радянського дисидента Анатолія Марченка в 1986 році. Марченко не вижив, але його вчинок послужив поштовхом для звільнення багатьох політв'язнів, у тому числі самого Мустафи Джемільова.

Читайте також: Врятувати Сенцова: Європейська кіноакадемія звернулась до світу

Як повідомлялося, український режисер Олег Сенцов і активіст Олександр Кольченко були затримані у березні 2014 року російськими спецслужбами в анексованому Росією Криму. Їх звинуватили в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва провину не визнали.

Сенцов оголосив безстрокове голодування 14 травня 2018 року, заявивши, що припинить її лише у разі звільнення усіх українських політв'язнів, які утримуються в Російській Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-