Врятувати Сенцова: Європейська кіноакадемія звернулась до світу

Врятувати Сенцова: Європейська кіноакадемія звернулась до світу

Укрінформ
Європейська кіноакадемія закликає громадян усього світу сприяти у визволенні незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова, який оголосив безстрокове голодування.

Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому на офіційному сайті організації.

"Сьогодні 12-ий день безстрокового голодування українського кінорежисера Олега Сенцова, й, за словами його адвоката Дмитра Дінзе, він планує продовжувати голодування до самої своєї смерті, якщо його вимоги не будуть виконані... Ми глибоко стурбовані, тому ще раз вимагаємо забезпечити його безпеку і негайно та безумовно його звільнити! Будь ласка, допоможіть нам врятувати його - зверніться до свого міністра закордонних справ, вашого депутата або до посольства Росії у вашій країні і попросіть їх зробити все можливе для звільнення Олега Сенцова! Ми мусимо діяти зараз!" - ідеться у листі, який підписали Агнєшка Голланд та Вім Вендерс.

Читайте також: Макрон обіцяє продовжити з Путіним діалог про Сенцова

Як зазначається, листа вже підписали відомі відомі режисери, продюсери, актори та активісти, серед яких - Кен Лоуч, Стівен Долдрі, Кшиштоф Зануссі, Даніель Ольбрихський, а також 1750 інших членів та друзів європейської кіноспільноти та інших організацій, зокрема Федерація європейських кінорежисерів FERA, PEN America, Європейський клуб продюсерів (EPC), Гільдія режисерів Франції (SRF), численні національні академії, зокрема Українська кіноакадемія (UFA), а також Спілка кінематографістів України.

Долучитися до звернення може кожен небайдужий. Зразок листа - на сайті Європейської кіноакадемії, а також - Української кіноакадемії, яка поширила це звернення.

Як повідомлялося, український режисер Олег Сенцов був затриманий у березні 2014 року російськими спецслужбами в анексованому Росією Криму разом з активістом Олександром Кольченком. Їх обвинуватили в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва вини не визнали.

Сенцов оголосив безстрокове голодування 14 травня 2018 року, заявивши, що припинить його лише у разі звільнення всіх українських політв'язнів, які утримуються в РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-