Статус Криму: Президент розповів, які зміни можуть внести у Конституцію

Статус Криму: Президент розповів, які зміни можуть внести у Конституцію

Укрінформ
Президент Петро Порошенко розраховує, що найближчим часом спеціально створена робоча група передасть на розгляд Конституційної комісії пропозиції змін до Основного закону щодо статусу Криму.

Про це він заявив, виступаючи на заходах, присвячених Дню боротьби за права кримськотатарського народу та Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Очікую, що найближчим робоча група остаточно схвалить ці пропозиції (щодо змін до Конституції про кримськотатарську автономію - ред.) і передасть їх на розгляд Конституційної комісії", - сказав Порошенко.

Глава держави розповів, що за рік робоча група, створена Конституційною комісією, напрацювала "важливі пропозиції" щодо змін до розділу X Конституції України, які за його словами, мають закріпити невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення у складі незалежної Української держави.

"Саме таке право група пропонує визнати джерелом особливого статусу Кримської автономії як невіддільної складової єдиної України", - зауважив Президент.

Водночас він додав, що відповідно до пропозицій усі громадяни України, незалежно від етнічного походження, які проживатимуть у звільненому від російських загарбників українському Криму, обиратимуть представницький орган Кримської автономії, яку робоча група пропонує назвати Кримською радою.

При цьому Порошенко підкреслив, що в разі виникнення в Криму ситуації, яка становитиме реальну загрозу державному суверенітету чи територіальній цілісності України, члени робочої групи пропонують надати Президентові право "запроваджувати в Криму особливий режим врядування шляхом призначення спеціального державного урядника з одночасним припиненням відповідних повноважень органів влади Кримської автономії".

Як повідомлялося, 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також: Радянська політика гонінь почалася з депортації кримських татар - Порошенко

Депортація кримських татар – одна з темних сторінок історії Радянського Союзу і страшна трагедія для цього народу і всього українського суспільства. 18-20 травня 1944 року бійці НКВС зігнали до залізничних вагонів майже все татарське населення Криму і відправили в бік Узбекистану.

У результаті етнічної чистки за наказом Сталіна було депортовано понад 191 тисячу  кримських татар у віддалені регіони Радянського Союзу – від північного Приуралля до республік Середньої Азії. У дорозі померла 191 людина, протягом першого року депортації, за різними оцінками, від 15% до 46% від загальної кількості. Після депортації була знищена матеріальна та духовна спадщина кримських татар, конфісковано все їхнє нерухоме й рухоме майно, запаси продовольства, ліквідовані книгозбірні, закриті бібліотеки, школи, мечеті. Було змінено тисячі історичних назв місцевостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-