ДПСУ заявляє про відсутність підстав для затримання екіпажу «Норду»

ДПСУ заявляє про відсутність підстав для затримання екіпажу «Норду»

Укрінформ
Суд наклав штраф на громадян України - членів екіпажу затриманого в Азовському морі судна "Норд", і затримувати їх немає підстав.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" сказав помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян, повідомляє Укрінформ.

«Підстав для того, щоб затримувати чи якимсь чином обмежувати громадян України, які є членами команди судна «Норд», на даний момент немає жодних. У їхніх діях вбачалося адміністративне правопорушення, суд притягнув їх до штрафу. Але жодних підстав, щоб їх затримувати чи обмежувати в пересуванні на території нашої держави, немає», - сказав Слободян.

Він розповів, що сьогодні близько першої години ночі два мікроавтобуси з дипномерами Російської Федерації з'явилися поблизу КПВВ "Чонгар", але на територію пункту пропуску не заїжджали. Прикордонники пояснили вимоги законодавства щодо пропуску громадян України через адмінмежу на тимчасово окупований півострів. Після цього автівки розвернулися і поїхали вглиб території України.

Читайте також: Дипломати РФ намагалися незаконно вивезти команду судна "Норд" з України

Слободян зауважив, що місцеперебування членів команди судна «Норд» не відслідковувалися правоохоронними органами, але висловив припущення, що вони можуть перебувати у готелі в одному з міст поблизу адмінмежі.

Водночас він зазначив, що ці громадяни не мали при собі документів, які посвідчують їх особу та громадянство України, а документи, видані окупаційної владою, не є дійсними.

За словами помічника голови ДПСУ, згідно з законодавством України якщо ці громадяни нададуть дійсні документи, то, відповідно, матимуть право пересуватися територією України і їх виїзду на тимчасово окуповану територію ніщо не заважатиме.

Як повідомляв Укрінформ, Держприкордонслужба 25 березня затримала в акваторії Азовського моря керченське риболовецьке судно "Норд" під прапором Росії. 30 березня український суд заарештував це судно.

Прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна "Норд" із закритого Україною порту Керч в анексованому Криму. Капітану судна Володимиру Горбенку інкримінують ч.2 ст.332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-