Екіпажу судна

Екіпажу судна "Норд" намагаються передати українські паспорти з Криму

Укрінформ
Окупаційна влада Криму намагається терміново передати членам екіпажу керченського судна "Норд" наявні  у тих дома паспорти громадян України, щоб вони за ними змогли в'їхати на півострів через пункти пропуску на адмінмежі.

Про це повідомив у неділю, 8 квітня, на своїй сторінці у Facebook постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін.

"Інформація, поширена сьогодні в ЗМІ щодо нібито наявної домовленості РФ з владою України про організований пропуск громадян України - членів екіпажу затриманого риболовецького судна "Норд" через КПВВ на адмінмежі в Крим без належних документів, що посвідчують особу, є фейком. За наявною інформацією, окупаційна влада через адвокатів та дипломатів пробує терміново передати такі легальні документи (паспорти громадян України) з Криму для членів екіпажу. Бо вдома у них вони, звісно, є, та за ними їх пропустять в Крим через КПВВ без проблем", - написав Бабін.

Він також зазначив, що "за виданими окупаційною владою РФ "аусвайсами" ніхто нікого в Крим не пропустить, маємо чітку позицію ДПС України".

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держприкордонслужби України, команда судна "Норд", затриманого українськими прикордонниками 25 березня, намагалася увечері 7 квітня покинути територію України через автомобільний пункт пропуску "Гоптівка" на Харківщині. 

У відомстві поінформували, що вивезти членів екіпажу за межі України намагалися представники генерального консульства РФ під прикриттям свого імунітету.

Зокрема, як зазначили в ДПСУ, в пункт пропуску "Гоптівка" на виїзд з України прибули два автомобілі Volkswagen з дипломатичними номерами РФ. Під час прикордонного контролю особи, які їхали як пасажири, замість паспортних документів пред’явили посвідки на повернення до Росії.

“Під час перевірки встановлено, що власниками документів є члени команди судна «Норд», затриманого в Азовському морі, і що особи є громадянами України, тобто на паспортний контроль вони пред’явили документи, які не дають права для перетину кордону", – підкреслили у прикордонному відомстві і додали, що, "зважаючи на те, що громадяни України не мали належних документів для перетину кордону, їх не пропущено через держаний кордон та повернуто в тил України".

Держприкордонслужба 25 березня затримала в акваторії Азовського моря керченське риболовецьке судно "Норд" під прапором Росії. 30 березня український суд заарештував це судно 

Читайте також: Дипломати РФ намагалися незаконно вивезти команду судна "Норд" з України

Прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна "Норд" із закритого Україною порту Керч в анексованому Криму. Капітану судна Володимиру Горбенку інкримінують ч.2 ст.332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). 

Херсонський міський суд 6 квітня обрав Горбенку запобіжний захід у вигляду арешту з правом внесення застави у 32 тис. грн. Адвокат заарештованого повідомив, що за його клієнта внесено заставу і він зможе вийти із СІЗО не раніше 10 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-