12-й день голодування: Київ вимагає від Москви перевірити стан здоров’я Балуха

12-й день голодування: Київ вимагає від Москви перевірити стан здоров’я Балуха

Укрінформ
Омбудсмен Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги з проханням організувати медогляд та перевірити умови тримання політв'язня Володимира Балуха, який з 19 березня тримає голодування у сімферопольському СІЗО.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

"Звертаюсь до Вас в інтересах громадянина України Балуха Володимира Григоровича, 1971 р.н., який був засуджений на три роки і п’ять місяців позбавлення волі", - йдеться у зверненні Денісової.

Вона зазначає, що, за наявною інформацію, Балух, який знаходиться у слідчому ізоляторі в Криму, з 19 березня відмовляється від їжі в знак протесту проти обвинувального вироку у кримінальній справі, яка, на його думку, є сфабрикованою.

"До нас надійшла інформація, що після відмови від їжі стан здоров’я Балуха В.Г. різко погіршився. Окрім того, після його переведення до одиночної камери йому не дозволили взяти з собою особисті речі", - пише Уповноважений ВР України з прав людини.

Вона також звернула увагу російського омбудсмена на те, що адвокату Балуха так і не вдалося потрапити до свого підзахисного у слідчий ізолятор.

"Через відсутність зв’язку з Балухом В.Г. у родичів виникають побоювання відносно стану його здоров’я і умов утримання в слідчому ізоляторі. Через це звертаюсь до Вас з проханням посприяти в організації огляду Балуха В.Г. кваліфікованими лікарями і дати доручення перевірити умови його утримання в слідчому ізоляторі», - підсумувала Денісова.

Читайте також: Десята доба голодування: МЗС вимагає негайно звільнити Балуха

Як повідомляв Укрінформ, засуджений в анексованому Росією Криму український активіст Володимир Балух після оголошення голодування лише п’є воду і чай.

Адвокат в'язня Ольга Дінзе розповідала, що зможе побачити підзахисного і дізнатися про стан його здоров'я повну інформацію тільки 2 квітня. Тоді ж до в'язня сподівається потрапити і Архієпископ Климент.

МЗС України вимагає від Росії звільнити політв’язня Балуха.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок.

У січні 2018 року підконтрольний Кремлю Роздольненський районний суд засудив Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тисячі гривень).

14 березня Верховний "суд" Криму змінив вирок, виключивши з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротили на два місяці.

Захист Балуха і правозахисники вважають, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір’ї його будинку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-