Радбез ООН висловився за український Крим

Радбез ООН висловився за український Крим

Укрінформ
Більшість країн-учасниць засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в окупованому Криму, що відбулося напередодні у форматі Appia, висловило підтримку цілісності України.

Про це йдеться у повідомленні постійного представництва України при ООН.

"Переважна більшість держав-членів РБ ООН висловила повну підтримку суверенітету та територіальній цілісності України та наголосила на незаконних діях РФ в Криму. Проведення засідання засвідчило, що тимчасова російська окупація АР Крим і м.Севастополь продовжує перебувати в полі зору міжнародної спільноти та на активному порядку денному РБ ООН", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, 15 березня відбулося відкрите засідання РБ ООН, присвячене проблематиці тимчасової окупації Криму. Засідання було скликане делегаціями Швеції, Великої Британії, Нідерландів, Польщі та США за ініціативи України.

Як доповідачі у заході взяли участь заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль та представник Меджлісу кримськотатарського народу в США Айла Баккаллі. Під час засідання було також розширене письмове звернення колишнього радника генерального секретаря ООН з питань України Роберта Серрі.

Зокрема, Зеркаль акцентувала увагу на правових аспектах злочинних дій РФ з окупації Криму, ситуації з правами людини, а також мілітаризації півострова.

Окремо заступник керівника українського зовнішньополітичного відомства відзначила триваючу інформаційну війну РФ та намагання дезінформувати світову спільноту у контексті розвитку ситуації в Україні в 2014 році.

Значна частина виступу Зеркаль також була присвячена заходам, які здійснюються Україною на напрямі деокупації Криму з використанням міжнародно-правових механізмів. Зокрема, держави-члени РБ ООН були проінформовані про динаміку розгляду позовів України Міжнародним судом ООН, Міжнародним кримінальним судом та в рамках арбітражного провадження через порушення РФ Конвенції ООН з морського права. 

Вона також засудила наміри РФ провести президентські вибори на території окупованого Криму. "Ці вибори є ще одним випробуванням для міжнародної спільноти та для Організації Об'єднаних Націй. Ми не повинні миритися з іще одним грубим порушенням міжнародного права", - наголосила представник України. У цьому зв'язку Зеркаль закликала міжнародне товариство посилити санкції проти Росії.

Як зазначається, засідання Ради Безпеки ООН проходило за формулою Арріа. Такі засідання проводяться з метою надання членам Ради можливість отримати інформацію з того чи іншого питання від широкого кола учасників, які зазвичай позбавлені можливості бути заслуханими Радою Безпеки.

Ці засідання можуть проводитися в закритому (за участю лише членів РБ ООН) та відкритому (для усіх держав-членів ООН) форматах і дозволяють учасниками вести прямий діалог з представниками урядів, міжнародних організацій та недержавними акторами з питань, що входять до сфери компетенції РБ ООН.

Читайте також: Анкара не визнає анексію Росією Криму - МЗС

Нагадаємо, 16 березня 2014 р. в окупованому Криму було проведено «референдум» про від'єднання від України, і 18 березня Крим з ініціативи російського президента В.  Путіна було включено до складу Російської Федерації. Ані «референдум», ані «приєднання» Криму до Росії в світі не були визнані (за винятком декількох країн, залежних від Росії, наприклад, Науру). 15 вересня 2015 року Верховна Рада України на пропозицію уряду встановила, що датою початку тимчасової окупації Криму є 20 лютого 2014 року.

Згідно з Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» територія Кримського півострова внаслідок російської окупації вважається тимчасово окупованою територією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-