Рада звернулася до світу через

Рада звернулася до світу через "вибори" президента РФ у Криму

Укрінформ
Верховна Рада закликає міжнародну спільноту вжити заходів, щоб застерегти органи влади РФ та окупаційну адміністрацію від проведення виборів президента Росії в Автономній Республіці Крим та Севастополі. 

За ухвалення відповідної постанови проголосувало 255 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Проект постанови авторства голови фракції "Народний фронт" Максима Бурбака був ухвалений з урахуванням пропозицій комітету ВР у закордонних справах.

"Верховна Рада України звертається із закликом: вжити всіх можливих заходів, щоб застерегти органи влади Російської Федерації та окупаційну адміністрацію від проведення виборів президента Російської Федерації на тимчасово окупованій території України – Автономній Республіці Крим та місті Севастополі", - йдеться у зверненні парламенту до міжнародного співтовариства "у зв’язку із підготовкою незаконних виборів президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь".

Водночас у зверненні парламент закликає у разі проведення голосування засудити його та не направляти до згаданого регіону спостерігачів, у тому числі у складі міжнародних місій, а також відзначити у висновках спостережних місій, в тому числі направлених під егідою ПА ОБСЄ, факт нелегітимного голосування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та місті Севастополь, що "суттєво спотворює результати голосування в цілому в Російській Федерації".

Читайте також: Україна забере свої кораблі лише разом із Кримом - Президент

Окрім того у зверненні парламентарії закликають запровадити додаткові санкції проти РФ, а також персональні санкції стосовно причетних до організації незаконного голосування на тимчасово окупованій території під час виборів до Державної Думи Російської Федерації у 2016 році та президента Російської Федерації у 2018 році.

У документі міститься також заклик до міжнародних партнерів посилити спільні зусилля, щоб змусити РФ повністю виконати наказ Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року у справі «Україна проти РФ» в частині належного забезпечення прав людини на тимчасово окупованих територіях.

Також депутати закликають консолідувати тиск на Росію задля початку постійного та прямого міжнародного моніторингу ситуації у Криму інституційними та конвенційними органами ООН, Ради Європи, ОБСЄ та інших міжнародних організацій, а також контролю за дотриманням Росією своїх обов’язків як окупаційної влади згідно з міжнародним гуманітарним правом.

Крім того, парламент підтримав пропозицію народного депутата Рефата Чубарова про заклик щодо уникнення здійснення президентом Росії державних та робочих візитів до країн-членів ООН, а "президентам, урядам та парламентам країн-членів ООН не приймати запрошення та не здійснювати державні та офіційні візити до Російської Федерації".

к повідомлялось, вибори президента Росії мають відбутися 18 березня 2018 року в річницю анексії Криму Росією. 18 березня 2014 року президентом Російської Федерації було підписано акт про незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-