Чотири роки тому Рада Федерації РФ дозволила Путіну почати війну з Україною

Чотири роки тому Рада Федерації РФ дозволила Путіну почати війну з Україною

Укрінформ
Чотири роки тому, 1 березня 2014 року, Рада Федерації РФ підтримала звернення президента Путіна про дозвіл на застосування збройних сил РФ на території України, мотивуючи це "захистом прав російськомовних громадян".

Це був черговий етап кремлівського сценарію з окупації України, розпочатого, по суті, ще 20 лютого, коли на території Криму з’явилися перші "зелені чоловічки".

Як відомо, вже 27 лютого урядові будівлі Криму були захоплені російськими спецпризначенцями. Де-факто чобіт окупанта вже давно топтав українську землю, але російському керівництву знадобилося рішення Ради Федерації, аби надати хоча б якоїсь юридичної легітимності в очах якщо й не світу, то хоча б власних громадян.

Самопроголошений "голова Ради міністрів АР Крим" Сергій Аксьонов звернувся до Путіна посприяти у "забезпеченні миру і спокою" на території Криму. 1 березня російський президент направив до Ради Федерації пропозицію про введення російських військ у Крим. Цього ж дня Рада Федерації під головуванням Валентини Матвієнко о 17:20 (шокуюче дійство відбувалося у відкритому режимі) одностайно проголосувала за введення російських військ на територію України, і в Крим зокрема. Завершилося "шоу" "бурхливими оплесками" в кращих традиціях СРСР.

Далі теж все пішло за заздалегідь розробленим Кремлем планом. 16 березня 2014 року відбувся "референдум" про статус Криму, на якому за російськими офіційними даними 96,77% жителів АРК та міста Севастополь проголосували за "возз’єднання" відповідних територій з Російською Федерацією. 17 березня Верховна Рада АРК проголосила незалежність Республіки Крим, а 18 березня у Георгіївській залі Московського Кремля Президент Росії Путін спільно із самопроголошеним керівництвом Криму підписали Договір про прийняття його до складу Росії.

Читайте також: Україна забере свої кораблі лише разом із Кримом - Президент

21 березня Рада Федерації Росії прийняла закон про ратифікацію Договору від 18 березня та закон про утворення нових суб’єктів федерації – Республіки Крим та міста федерального значення Севастополь, закріпивши анексію цих регіонів Росією. Проте, вже у червні 2014 року російський президент "запропонував" Раді Федерацій скасувати постанову про застосування російських військ на території України; дозвіл був, звісно ж, відкликаний, але то був лише черговий трюк Путіна (російська пропаганда подала його як «акт доброї волі»), адже відомо, що найкривавіші бої на Сході України за участю російських військ тривали влітку 2014 року, та й потім.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-