Умеров розповів, як російські

Умеров розповів, як російські "реставратори" знищують Ханський палац

Укрінформ
Замінюючи автентичні конструкції Бахчисарайського ханського палацу в окупованому Криму на сучасні, "реставратори" назавжди позбавляють унікальності єдиний пам'ятник палацової архітектури кримських татар, що зберігся.

Аналогічні дії відносно палацу Росія здійснювала і в XVIII столітті, розповів в інтерв'ю Укрінформу заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умєров.

"Вони цей палац можуть золотом покрити, і на картинці він може виглядати дуже красиво, я допускаю цю думку, але, помінявши його зовнішні і внутрішні конструкції, вони назавжди позбавляють його цінності. В результаті цієї "реставрації" Ханський палац позбавляють автентичності - це рівносильно його знищенню", - сказав Умєров.

За його словами, будівельники під час своїх робіт стали використовувати не глину, а бетон, що вже привело до руйнування північного фасаду будівлі мечеті. Крім того, при "реконструкції" автентичні балки з цілісного дерева вирішили замінити клеєними дошками - тому що це дешевше, а унікальну черепицю «татарку», зроблену вручну більше 500 років тому, хочуть замінити фабричною черепицею з Італії, яка остаточно знецінить історичний об'єкт.

Як розповів Умєров, за твердженням головного архітектора заповідника, при будівництві Великої ханської мечеті ще п'ять віків тому, нібито, була припущена помилка, внаслідок чого "утворився неправильний градус ухилу даху, і це потрібно виправити".

Як вважає замголови Меджлісу, "історичні пам'ятники не треба виправляти, їх треба підтримувати в тому стані, в якому вони були побудовані".

Умєров заявив, що перероблення, що змінили вигляд Бахчисарайського палацу, почалися ще в 18 столітті.

Читайте також: Однією з причин окупації Криму був незрозумілий статус автономії - Умеров

"Колись російський фельдмаршал Мініх під час набігу на Бахчисарай, спалив місто і по-варварськи знищив Ханський палац. Потім Потьомкін реставрував його, і вони вже тоді змінили дах. Він був купольний по описах, його зробили чотирьохскатним", - пояснив він, зазначивши, що "усупереч руйнуванню і численним реконструкціям палац все одно вважався автентичним з 18 століття".

Проте усі ці і подальші перероблення стали причиною "недостатньої автентичності" пам'ятника, внаслідок чого на початку 2000-х років Ханському палацу було відмовлено в тому, щоб він був включений в попередній список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

За словами Умєрова, Бахчисарайський палац потрапив в попередній список тільки в складі комплексу Бахчисарайських печерних міст, автентичність яких не була порушена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-