Однією з причин окупації Криму був незрозумілий статус автономії - Умеров

Однією з причин окупації Криму був незрозумілий статус автономії - Умеров

Укрінформ
Статус територіальної автономії Криму, тяжіння влади Криму до Росії і сепаратистські настрої місцевого населення були однією з причин окупації українського півострова.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

"Київ не допрацював в Криму, недооцінив ситуацію зі статусом Автономної Республіки Крим, а по суті, з російської автономією. Ми про це говорили ще в 1992-у, у 1993-у, і в усі наступні роки у всіх наших документах, які так чи інакше приймалися на засіданнях Меджлісу. Скрізь говорили про те, що потрібно змінити статус Криму з якоїсь незрозумілої територіальної автономії і перевести її в національну автономію кримських татар", - сказав Умеров.

За його словами, Меджліс пояснював, що "національна автономія кримських татар зовсім не означає, що в ній все для кримських татар, що права і свободи людини в ній повинні регулюватися відповідними законами і постановами". Однак Київ ігнорував заяви кримських татар, і півострів було віддано на відкуп сепаратистські налаштованій владі.

"І ось в такому незрозумілому статусі і з символами, схожими на російські, Крим дрейфував у бік Росії. Причому, до Росії весь час тяжіла саме влада Криму, а не тільки населення, у якого завжди були сепаратистські настрої. Регіон був відданий на відкуп сепаратистські налаштованим місцевим керівникам ", - зазначив Умеров.

Заступник голови Меджлісу наголосив, "якби в Києві боялися не "татарської загрози", а "російського сепаратизму", то Крим пішов би іншим шляхом".

"Але і в цьому разі в Крим все одно треба було щось вкладати - не стільки економічно, скільки політично, створювати умови, щоб він більше наближався до України. Ці умови ніхто не створював - ні школи не відкривалися, ні переваги життя в Україні ніколи не демонструвалися. Взагалі в цьому напрямку ніяка робота не проводилася ", - вважає Умеров.

Читайте також: Умеров: Треба чинити тиск, щоб Росія сама відмовилася від Криму як від тяжкої ноші

На його думку, кримськотатарська автономія в Криму "потрібна, перш за все, самій Україні".

"Кримськотатарська автономія в Криму потрібна перш за все самій Україні - як ознака зрілості демократичної держави. І світова спільнота, я впевнений, дасть цьому високу оцінку. Самим же кримським татарам національна державність потрібна, як гарантія, що трагедій, подібних депортації 1944 року, більше не відбудеться", - зазначив Умеров.

Детальніше про події 2014 року читайте в інтерв'ю із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-