На Чернігівщині відкрили меморіальну дошку Номану Челебіджіхану

На Чернігівщині відкрили меморіальну дошку Номану Челебіджіхану

Фото
Укрінформ
На залізничному вокзалі у місті Ічня на Чернігівщині встановили меморіальну дошку на честь кримськотатарського лідера, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі і Білорусі Номана Челебіджіхана.

Про це повідомляє у Facebook перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова. 

"100 років назад - 23 лютого 1918 р. закатували та вбили лідера кримських татар Номана Челебіджіхана, муфтія кримських татар, духовного та політично лідера. Сьогодні в Ічні встановлено пам’ятну дошку на честь автора гімну мого народу - Номана Челебіджіхана", - йдеться у повідомленні.

Заступник міністра пояснила, що пам'ять кримськотатарського лідера вшанували саме тут, тому що Челебіджіхан кілька разів зупинявся на залізничному вокзалі Ічні по дорозі в Петербург на навчання.

Джапарова зазначила, що український та кримськотатарський народи мають багато спільного в своїй історії. Є численні приклади співпраці, взаємодопомоги та спільної боротьби за свободу. Перекопський мурза Тугай-бей загинув під Берестечком, допомагаючи українцям виборювати свободу, під Конотопом було спільними зусиллями здобуто перемогу над ворогом обох народів - над російськими загарбниками. Підполковник армії УНР Алі-бей Булатуков проливав свою кров у боях за незалежність України в часи Визвольних змагань 1917 - 1921 років.

Читайте також: Чубаров: Книга про Челебіджихана - прорив в українській історіографії

"Саме тут, на Ічнянщині, у 1659 році, біля села Крупичполе, об'єдналися війська гетьмана Івана Виговського та кримського хана Мухаммед Герая 4-го Софу напередодні переможної Конотопської битви. У 2017 році, на згадку про цю подію, в Крупичполі було відкрито перший в державі пам'ятник, що символізує українсько-кримськотатарську дружбу. У вересні 2017 було створено Ічнянське районне товариство українсько-кримськотатарської дружби "Бірлік". Торік на державному рівні відзначалося сторіччя Першого Курултаю, до цієї дати була перекладена книжка видатного кримськотатарського літератора й дослідника Юнуса Кандима "Не заросте травою поле бою...", знаменно, що ця книжка, яка поширювалася в стінах Верховної Ради, була надрукована саме в Ічні", - нагадала Джапарова.

Ініціатором встановлення пам’ятної дошки став вчений, дослідник, історик, перекладач Юрій Косенко.

В Ічні встановлено пам’ятну дошку на честь автора гімну мого народу - Номана Челебіджіхана / Фото: facebook.com/edzhaparova

Фото: Еміне Джапарова, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-