Справа Веджіє Кашки: Слідком РФ відмовився порушувати справи

Справа Веджіє Кашки: Слідком РФ відмовився порушувати справи

Укрінформ
Слідчий комітет Росії відмовився порушувати дві кримінальних справи за фактом смерті в окупованому Криму після обшуку Веджіє Кашки. Захист має намір оскаржувати це рішення.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив адвокат Микола Полозов. 

"Старший слідчий СО по Київському району м. Сімферополь ГСУ СК РФ по Республіці Крим майор юстиції Балашова М.В. винесла постанову про відмову в порушенні двох кримінальних справ за фактом смерті Веджіє Кашки", - написав Полозов.

За його словами, в порушенні першої кримінальної справи за ч. 1 ст. 105, ч. 1 ст. 109, ч. 4 ст. 111 КК РФ (умисне вбивство, спричинення смерті з необережності, умисне спричинення тяжкої шкоди здоров'ю, що спричинило смерть потерпілого) відмовлено за відсутністю події злочинів.

У порушенні другої кримінальної справи - відносно співробітників так званого МВС по Республіці Крим С.А. Кашпанова, Р.В. Светікова, С.В. Грекова, Р.Р. Шамбазова, Н.Н. Белашова за ч. 1 ст. 285, п. «в» ч. 3 ст. 286 КК РФ (зловживання посадовими повноваженнями, перевищення посадових повноважень із спричиненням тяжких наслідків) відмовлено за відсутністю в діях вказаних осіб складу злочину.

Як повідомив Полозов, з тексту постанови стає зрозуміло, що Белашов працює старшим оперуповноваженим так званого ЦЕП (Центр з протидії екстремізму - ред.), Свєтіків - у ЗМОПі, а Греков - в МВС ЗМОП «Беркут». Службова приналежність Кашпанова і Шамбазова не розкривається, хоча з повідомлень ЗМІ відомо, що в Криму працюють оперативники з таким прізвищем.

У постанові також вказано, що згідно з висновком експерта, смерть Веджіє Кашки настала в результаті атеросклеротичної хвороби серця, хоча її рідні і близькі переконані, що вона загинула зовсім не через хворобу серця, на яке ніколи не скаржилася і за декілька місяців до смерті проходила лікування в Туреччині, де лікарі не відмічали жодних погіршень, пов'язаних з роботою серця.

За словами адвоката, відмова в порушенні кримінальної справи буде ним оскаржена, "проте для підготовки мотивованої скарги необхідно ознайомиться з матеріалами перевірки, включаючи судово-медичну експертизу, протокол огляду місця події, протоколи опитування осіб, отримані в ході перевірки".

Як підкреслив Полозов, в російській правозастосовній практиці притягнення до відповідальності посадовців ускладнено системним опором з боку держави, проте "розслідування усіх обставин загибелі Веджіє Кашки буде продовжено".

Читайте також: Смерть Веджіє Кашка: адвокат починає незалежне розслідування

"Як правило, витрачається багато часу, перш ніж силовик, який скоїв злочин, опиняється на лаві підсудних. У справі Веджіє Кашки сам факт відмови в порушенні кримінальної справи вже свідчить про схожу тенденцію", - зазначив Полозов.

Як повідомляв Укрінформ, адвокат Микола Полозов на прохання родичів розпочав незалежне адвокатське розслідування обставин смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки. 23 листопада 2017 року в Криму пройшли обшуки і затримання активістів. Обшук із спробою затримання пройшов і у 82-річної Кашки, до якої, на думку захисту, з боку російських силовиків, "було використано непропорційне застосування сили. Жінці стало погано, і по дорозі в лікарню вона померла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-