В Австралії презентували міжнародну платформу «Друзі деокупації Криму»

В Австралії презентували міжнародну платформу «Друзі деокупації Криму»

Укрінформ
В австралійській столиці Канберрі відбувся захід, присвячений започаткуванню діяльності міжнародної платформи «Друзі деокупації Криму».

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми започатковуємо важливий механізм консультацій серед представників країн та міжнародних організацій, які виступили співавторами резолюцій Генасамблеї ООН щодо забезпечення прав людини в Криму. Наше завдання - сприяти імплементації положень згаданих резолюцій, які у підсумку повинні сприяти процесу деокупації Криму», - наголосив у своєму виступі під час презентації платформи посол України в Австралії Микола Кулінич.

За його словами, одним із ключових елементів забезпечення процесу деокупації є відновлення прав корінного народу Криму – кримських татар.

«Тема захисту прав корінних народів є особливо близькою і зрозумілою Австралії. Трагізм долі кримських татар – корінного населення півострова - важко перебільшити. Беручи до уваги те, що цього року Україна та Австралія розпочинають своє членство у Раді ООН з прав людини, особлива увага буде приділена саме захисту прав корінних народів», - сказав посол.

Серед заходів, які за підтримки країн-співавторів резолюцій ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь» 2016-2017 років, українська дипустанова має намір провести в Австралії, – низка наукових конференцій, експертних дискусій, посилення взаємодії з правозахисними організаціями щодо визволення політичних в’язнів, розширення інформаційної кампанії щодо ознайомлення австралійців з ситуацією у Криму, а також мобілізація ресурсів української громади Австралії.

«Ми - українці Австралії - у своїй більшості є переміщеними особами, які тікали від радянського тоталітаризму. Ми не можемо залишити без допомоги тих, хто сьогодні страждає від агресивної політики РФ», - наголосив представник керівництва Союзу українських організацій Австралії, координатор громадської платформи «Друзів деокупації Криму в Австралії» Мар’ян Ткачук.

Українська соціолог і дослідник, член Несторівської групи Вікторія Бриндза, яка також взяла участь у заході, наголосила на важливості розуміння глобального характеру проблеми.

«Говорячи про деокупацію Криму, важливо розуміти, що ми маємо на увазі не лише територію, а й людей», - підкреслила вона.

Читайте також: Сьогодні суд у Ростові розглядатиме кримську «справу Хізб ут-Тахрір»

Учасники дискусії, серед яких Регіональний представник Ради ООН з прав людини в Австралії Томас Альбрехт, представники посольств Естонії, Грузії, Словенії, Нідерландів, Австрії, Болгарії, Португалії та інших, підтримали українську ініціативу і висловили готовність активно долучатися до заходів посольства України в Австралії на згаданому напрямку.

Міжнародна платформа «Друзі деокупації Криму» - неформальне відкрите об’єднання зацікавлених країн, неурядових організацій (міжнародних та українських, що працюють у сфері прав людини), впливових політичних лідерів, спрямоване на забезпечення активної підтримки та просування зусиль України щодо відновлення державного суверенітету над тимчасово окупованим Кримом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-