Путін демонструє

Путін демонструє "миротворчість", щоб уникнути нових санкцій США – експерт

Укрінформ
Заява президента РФ Путіна про можливість передачі Україні захопленої у Криму військової техніки та кораблів, які в подальшому були розграбовані росіянами, має на меті уникнути нових санкцій США та послаблення європейських обмежень.

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу висловив керівник міжнародних програм Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Віталій Мартинюк.

"Заява Путіна про можливість передачі захопленої у Криму військової техніки йде в руслі "хвилі миро творчості" з боку Кремля. По-перше, це пов’язано з погіршенням соціально-економічної ситуації в РФ та необхідністю зняття санкцій з РФ. Особливо важливим фактором є те, що в лютому очікується оголошення нового санкційного списку США щодо осіб, які  пов’язані з Путіним. І тому російський президент намагається, демонструючи "миротворчість", якось запобігти чи хоча б послабити новий санкційний список США, як і послабити існуючі європейські санкції", - заявив він.

Водночас, експерт висловив сумнів, що після 4 років окупації в Криму залишалася справна українська військова техніка, у тому числі кораблі. На його переконання, Росія віддасть лише "металобрухт": "Є відомі факти, коли техніка спеціально псувалася  під час захоплення Криму, розкрадалася в подальшому, використовувалася як “донор” для російської техніки". 

Мартинюк переконаний, що Україні не варто погоджуватися на цю "миротворчу" пропозицію Путіна.

"І тому заява Путіна  - це все одно, що вкрасти сумку, а потім заявити про готовність віддати порожній гаманець, та ще й порваний. Треба повернути всю сумку, з грошима, усім вмістом", - наголосив він.

Читайте також: Москва "завалить" Київ пропозиціями заради легалізації анексії Криму - експерт

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін заявив 11 січня про готовність передати Україні військові кораблі й авіатехніку з окупованого Криму. За його словами, ця "техніка перебуває в жалюгідному стані".

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман відреагував на цю заяву, зазначивши, що Україна готова прийняти техніку разом з півостровом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-