Кримські окупанти висунули Балуху нове обвинувачення

Кримські окупанти висунули Балуху нове обвинувачення

Укрінформ
Українському активісту Володимиру Балуху висунули нове обвинувачення. Завтра, 8 грудня, о 12 годині в Києві на алеї Героїв Небесної сотні, 2 правозахисники проводять акцію на його підтримку.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

"За інформацією адвокатів, 6 грудня Володимиру Балуху вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч. 2 ст. 321 КК РФ (Дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Обвинувачення висунуте в рамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя. Раніше у цій справі Володимира обвинувачували за ст. 318 КК РФ (застосування насильства відносно представника влади)", - повідомляють правозахисники.

За їх даними, постанова про притягнення як обвинуваченого виніс "слідчий" Роздольненського міжрайонного слідчого відділу Головного слідчого управління СК РФ по Криму Бондаренка Н.С.

Як вважають експерти Кримської правозахисної групи, заміна статті в обвинуваченні веде до більш серйозних наслідків для українця. Ймовірність того, що в рамках цієї кримінальної справи його знову відправлять в СІЗО, досить велика.

Третю за рахунком кримінальну справу проти українця завели в серпні 2017 року. Сталося це після того, як Балух та його адвокат подали скаргу в поліцію на незаконні дії начальника Роздольненського ІТТ Валерія Ткаченка, який ображав і вдарив українця. У відповідь Ткаченко подав свою скаргу на Балуха. За заявою Ткаченка Слідчий комітет РФ 22 серпня 2017 року порушив кримінальну справу проти активіста.

За версією слідства, Балух 11 серпня 2017 року під час ранкового огляду камер ІТТ в коридорі вдарив ліктем в живіт капітана Валерія Ткаченка, після чого політв'язнів зайшов в камеру №2, узяв флакон миючого засобу і знову вдарив начальника ІТТ по правій руці.

За інформацією захисту активіста, начальник ІТТ селища Роздольне Ткаченко сам напав на Володимира, а саме, вдарив його, ображав нецензурною лайкою, принижував за національною ознакою. Все це було зафіксовано на відео в ІТТ. Однак за заявою Балуха розслідування відносно Ткаченка так і не почали.

Через активну проукраїнську позицію переслідування Балуха в Криму ведеться з 2016 року.

Читайте також: З керівника ФСБ по Криму спитають за "дива" у справі Балуха

Адміністративні та кримінальні справи були сфабриковані після того, як Володимир відмовився знімати з даху свого будинку прапор України. Всі відкриті проти нього справи мають явні ознаки політичного переслідування, вважають правозахисники.

Балуха було затримано 8 грудня 2016 року за обвинуваченням у нібито зберіганні на горищі свого будинку 90 патронів і декількох тротилових шашок. У серпні 2017 року окупаційний «суд» виніс вирок українському активісту - три роки і сім місяців колонії загального режиму, а також штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Після апеляційної скарги вирок Балуху був скасований, справу відправили на повторний розгляд. "Суд" призначив запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 4 грудня. 1 грудня політв'язня випустили з СІЗО під домашній арешт.

Фото: Anton Naumlyuk (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-