Чийгоз і Умеров судитимуться з Кремлем

Чийгоз і Умеров судитимуться з Кремлем

Укрінформ
Адвокат Микола Полозов має намір представляти інтереси в суді Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, які подали позови до адміністрації президента Російської Федерації у зв'язку із засекречуванням указів про їх помилування.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав Микола Полозов.

"Після стрімкої "депортації" за межі Криму Ахтема та Ільмі Умерова, коли їх в режимі спецоперації посадили на літак і через Анапу відправили до Анкари, з'ясувалося, що жодних документів про їх переміщення російська влада їм не видала. Єдиний документ, який видали Ахтему Чийгозу в СІЗО, - довідка про звільнення. Ільмі Умеров взагалі опинився за межами Криму без якихось підтверджуючих документів", - повідомив Полозов, уточнивши, що "де-юре Чийгоз і Умеров все ще в Криму".

За словами адвоката, єдиним документальним підтвердженням виявилося посилання в довідці про звільнення Чийгоза на указ президента Російської Федерації про помилування №515 від 24.10.2017.

Після того, як Полозов і його колега Едем Семедляєв направили адвокатські запити до адміністрації президента Російської Федерації про надання відомостей про винесення відповідних указів президентом Путіним, надійшли відповіді про те, що ця інформація "з обмеженим доступом".

Читайте також: Кремль “відфутболив” запит адвоката Чийгоза

"Адміністрація президента Російської Федерації відмовилася надавати ці дані, пославшись на те, що вони є інформацією з обмеженим доступом. Іншими словами, обидва укази про помилування Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова були засекречені, що позбавляє їх права на реалізацію своїх прав, у тому числі на повернення додому в Крим", - повідомив Полозов.

У зв'язку з цим, пояснив він, найближчим часом Чийгоз і Умеров подадуть позови до адміністрації президента Російської Федерації з вимогою розсекретити ті нормативні акти, які безпосередньо зачіпають їх права і свободи.

"Представляти їх у московському суді буду я. Ми вимагатимемо чіткої відповіді від адміністрації президента Путіна у зв'язку з якими обставинами і на якій підставі Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров були вивезені з території Криму", - резюмував адвокат.

Читайте також: Адвокат прокоментував версію про обмін Чийгоза і Умерова на громадян РФ

Як повідомлялося, 25 жовтня 2017 року Росія несподівано звільнила заступників голови Меджліса Умерова і Чийгоза, передавши їх Туреччині, після чого вони прибули до Києва. За даними турецького телеканалу Haberturk, уряд Туреччини обміняв Чийгоза і Умерова на двох росіян, обвинувачених у шпигунстві.

Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будинком Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Його звинуватили в організації масового безладдя і засудили до 8 років колонії. Умеров був засуджений до двох років колонії-поселення за звинуваченням у "закликах до порушення територіальної цілісності РФ" за вислів в ефірі телеканалу ATR про те, що "Крим - це Україна".

Фото: Evrim Aydın/AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-