Сто років тому історія Криму могла піти іншим шляхом - історик про Курултай

Сто років тому історія Криму могла піти іншим шляхом - історик про Курултай

Укрінформ
Сто років тому в історії Криму настав переломний момент, коли був шанс змінити траєкторію політичного шляху й отримати абсолютно інший розвиток. З цією метою був створений Курултай кримськотатарського народу, але, на жаль, його роботі перешкоджала "груба сила більшовиків".

Про це в четвер на прес-конференції в Укрінформі сказала історик Гульнара Бекірова.

"У Криму дійсно був на той момент шанс перетворити півострів на те, про що, власне, й мріяли наші інтелектуали, - на Швейцарію, державу, де враховувалися б права всіх етносів: Крим на той час був поліетнічним. Але, на жаль, груба сила більшовиків не дозволила Криму рухатися в цьому напрямі, й після жорстоких зіткнень у січні 1918 року в лютому було вбито лідера Курултаю Номана Челебіджіхана, й далі почався страшний терор", - розповіла Бекірова.

Вона назвала подвигом спробу Курултаю змінити історію Криму

"Проте цей подвиг, не побоюся такого високого слова, спонукав кримськотатарських інтелектуалів і після 100 років дає нам деякий позитивний імпульс, щоби рухатися далі... Саме тому ми сьогодні згадуємо героїчний 1917-й та 1918 рік, коли кримські татари спробували дати Криму новий шанс і надати йому нове дихання", - зауважила Бекірова.

Читайте також: Роль Мінінформу та МінТОТ в умовах гібридної війни має бути посилена - Джапарова

Вона підкреслила, що люди, які намагалися змінити хід кримської історії, були молоді й високоосвічені, а їхній сценарій розвитку Криму був кримськотатарським і водночас європейським.

"Номан Челебіджіхан, коли йому були всього 32 роки, очолив Мусульманський виконавчий комітет і в той самий час став муфтієм. Уперше в історії кримськотатарського народу був демократично обраний муфтій. Його найближчий соратник Джафер Сейдамет був іще молодший, йому було 28 років. Це людина, яка навчалася в Сорбонні, це інтелектуал. Люди, які були поруч із ними, - Амет Озенбашли, Сейтджеліль Хаттатов, - це люди, які, що  дуже важливо, були поєднанням досвіду і молодості. Й Крим почав розвиватися, маючи з одного боку кримськотатарський сценарій і водночас - європейський", - розповіла історик. 

На її думку, кримські татари на той момент були єдиною організованою силою в Криму, які могли протистояти більшовикам. 

"На той момент кримські татари, - попри те, що це був корінний народ Криму, а тоді це ні в кого не викликало сумніву, - вони були найпригніченішим кримським етносом. Це було пов'язано з півторастолітньою політикою царського режиму з витіснення корінного народу Криму після першої анексії 1783 року... І кримські татари, по суті, були єдиною організованою силою, які на той момент могли протистояти ось цій грубій, зухвалій, нахабній силі більшовиків", - зауважила Бекірова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-