До резолюції щодо Криму в ООН як співавтори вже приєдналися 40 країн - Кислиця

До резолюції щодо Криму в ООН як співавтори вже приєдналися 40 країн - Кислиця

Ексклюзив
Укрінформ
До кола співавторів проекту оновленої резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна", який голосуватиметься у вівторок в Третьому комітеті Генасамблеї ООН, долучилися 40 країн.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів заступник Міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, який прибув у Нью-Йорк для просування українського документа.

"Станом на зараз ми маємо чотири десятки країн, які долучились до кола співавторів резолюції, внесеної на виконання ініціативи Президента України Петра Порошенка, про що він заявив під час загальних дебатів Генеральної Асамблеї ООН у вересні", - зауважив Кислиця.

Читайте також: Комітет Генасамблеї ООН завтра розгляне оновлену "кримську" резолюцію

Заступник міністра повідомив, що зараз українська команда активно працює над просуванням документа серед країн-членів міжнародної організації.

"Проводяться численні двосторонні зустрічі з нашими партнерами й не тільки для того, щоб отримати максимальну підтримку під час голосування", - зауважив представник українського зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: МЗС звернеться до NYT з приводу "спірного" Криму

Він також додав, що мова документа є "доволі потужною й жорсткою з чіткими однозначними формулюваннями, а його метою є захист прав і свобод громадян на українському півострові".

Крім того, за його словами, в Нью-Йорку очікуються приїзд лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, а також Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова. "Вони також долучаться до процесу просування резолюції в ООН", - зауважив український дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, проект оновленої резолюції щодо прав людини в Криму був внесений 31 жовтня 2017 року. Документ містить ряд положень, у тому числі:

  1. Підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройних конфлікт.
  2. Засуджує ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство.
  3. Вимагає від Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові; закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами.
  4. Засуджує відсутність доступу до Криму для Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, незважаючи на відповідний мандат Місії, а також містить прохання підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72-ї сесії ГА ООН (вересень 2018 р.), а також інформувати 37-му сесію РПЛ ООН щодо ситуації з правами людини в Криму (березень 2018 р.).
  5. Відзначає позитивні рішення України в контексті спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів та правозахисників, а також підтримку Україною ЗМІ та НУО, які були змушені тимчасово залишити українську територію.

У документі також міститься прохання до Генерального секретаря ООН координувати дії структур ООН з метою забезпечення імплементації положень цієї резолюції.

За процедурою, проект резолюції спочатку голосуватиметься на засіданні Третього комітету ГА ООН, після чого – на загальному засіданні Генасамблеї. Для затвердження документа потрібна проста більшість голосів голосуючих держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-