Умеров про премію: Це визнання Європою проблем українців і кримських татар

Умеров про премію: Це визнання Європою проблем українців і кримських татар

Укрінформ
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров вважає, що премія вручена йому "Платформи європейської пам'яті та совісті" є визнанням на європейському рівні проблем України і кримськотатарського народу.

Про це Умеров сказав у понеділок на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Насправді це визнання на європейському рівні проблем, які існують в Україні, і проблем кримськотатарського народу", - зазначив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Він підкреслив, що не останню роль у номінуванні його авторитетною премією зіграла позиція кримських татар щодо анексії Криму.

Читайте також: Ільмі Умеров - лауреат премії "Платформи європейської пам'яті та совісті"

"Позиція кримських татар в окупованому Криму, напевно, зіграла не останню роль, що номінантом у 2017 році став я. Це не моя і не лише моя заслуга. Це заслуга всього мого народу», - заявив Умеров.

Він розповів, що з дитинства бере участь у національному русі за повернення кримських татар на батьківщину, за що в 16 років проти нього було порушено кримінальну справу.

"У кримськотатарському національному русі був з дитинства, першу кримінальну справу порушили, коли мені не було ще 17-ти років", -  повідомив Умеров.

Він зазначив, що обіймаючи досить високі посади в Криму, ніколи не залишав кримськотатарський національний рух. 

"У 1991 році Радянський Союз розвалився, на карті з'явилися 15 нових держав, у тому числі Україна, у складі якої була моя батьківщина. 1991 року, коли ми провели в Криму Курултай і створили представницькі виборні органи кримськотатарського народу, я був обраний до складу Меджлісу і досі є членом Меджлісу, заступником голови Меджлісу. Для мене це висока честь",  - підкреслив лауреат премії "Платформи європейської пам'яті і совісті".

Як повідомляв Укрінформ, 8 листопада 2017 року голові Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову в Парижі вручили премію "Платформи європейської пам'яті і совісті" під час конференції платформи "100 років комунізму. Історія і пам'ять". Премія вручається людям, які протистоять тоталітаризму у світі, відстоюючи верховенство закону і прав людини. Мета премії - привернути увагу до борців з антидемократичними режимами і жертв політичних репресій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-