Чийгоз і Умеров кажуть, що звільнення стало для них несподіванкою

Чийгоз і Умеров кажуть, що звільнення стало для них несподіванкою

Відео
Укрінформ
Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз розповіли про те, як пройшло їхнє звільнення, а також про подальші плани.

Про це вони сказали в ефірі телеканалу ATR.

За словами Ахтема Чийгоза, сьогоднішні події стали для нього несподіванкою, бо останнім часом жодної надії на визволення не залишалося.

«Я дякую всьому українському народу і президенту України, президенту Туреччини за це несподіване звільнення, що ми отримали. Жодної надії на це не було, і я в принципі розумів, що мені треба сидіти всі 8 років, тому що в моїй ситуації ні про які інші варіанти не могло бути мови», - сказав Чийгоз.

Він підкреслив, що за час його перебування в СІЗО не раз отримував пропозицію від російських спецслужб про звільнення в обмін на визнання провини.

Читайте також: Джемілєв розкрив подробиці звільнення керівників Меджлісу. Хронологія подій

«З моменту мого арешту багато було пропозицій, досить мерзенних, з моєї точки зору, так і з точки зору нормальної людини. Якщо б я хотів таким шляхом вийти на свободу, я не просидів би практично рік», - сказав Чийгоз і зазначив, що не підписував запропонованого йому прохання про помилування у президента РФ Володимира Путіна.

Ільмі Умеров, в свою чергу, також подякував усім причетним до його звільнення і заявив, що має намір продовжити боротьбу за повернення окупованого Криму.

«Я теж приєднуюсь до того, що сказав Ахтем, я дякую президентові Туреччини за те, що він проявив таку ініціативу. Для мене було повною несподіванкою, що я опинився поруч з Ахтемом, тому що я був під підпискою про невиїзд і не був позбавлений волі. Я весь цей час, півтора року з моменту порушення кримінальної справи, знаходився вдома, їздив Кримом, брав участь у різних заходах, спілкувався з журналістами. Все це я продовжував, для мене трохи інакше все було, ніж для Ахтема. Він звільнився з СІЗО, а я змушений був залишити батьківщину. Мабуть, долею так уготовано, що якусь частину часу, боротьби, треба перенести в столицю України, на материкову частину країни. Доведеться там пожити і звідти боротися за повернення Криму до складу України», - сказав він.

Читайте також: Умерову і Чийгозу закрита дорога в Крим, вони працюватимуть в Києві - Чубаров

За словами Умерова, сьогодні вранці його забрали прямо з палати в лікарні, в якій він перебував останні кілька днів. Заступник голови Меджлісу також повідомив, що він і Чийгоз мають намір якомога швидше вирушити з Анкари до Києва.

Нагадаємо, в середу, 25 жовтня, стало відомо, що Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз звільнені від кримінальної відповідальності і прямують до Туреччини. Літак з Умеровим і Чийгозом на борту приземлився в аеропорту Анкари, де їх зустріли представники турецької влади.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що 26 жовтня обидва керівники Меджлісу вже можуть бути в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-