Чубаров сподівається, що вдасться домогтися екстрадиції Чийгоза в Україну

Чубаров сподівається, що вдасться домогтися екстрадиції Чийгоза в Україну

Укрінформ
Захист заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза оскаржить у російському суді оголошений йому вирок і домагатиметься екстрадиції політв'язня в Україну.

Про це в понеділок, 11 вересня, на прес-конференції у Києві сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наші подальші дії - апеляція... Впродовж 10 днів вона буде подана до Верховного суду Російської Федерації на неправомірне рішення незаконного окупаційного суду", - розповів Чубаров.

За його словами, за законодавством Росії розгляд апеляції може тривати від п'яти до шести місяців і, найімовірніше, припаде на передноворічні та післяноворічні дні. Весь цей час, відзначив він, Чийгоз знаходитиметься у Сімферополі за місцем проходження "суду". 

Наступний крок - апеляція до Європейського суду з прав людини, відзначив голова Меджлісу.

Читайте також: Вирок Чийгозу буде оскаржений у Європейському суді з прав людини - МінТОТ

"Після того, як приймуть рішення у Верховному суді Росії, а ми не маємо ніяких ілюзій, ми відразу йдемо до Європейського суду з прав людини", - повідомив голова Меджлісу.

Як підкреслив Чубаров, повного тексту рішення "суду" відносно Чийгоза досі немає, "хоча вони місяць готувалися до оголошення вироку", проте Ахтем Чийгоз у вироку проходить як громадянин України, що дає надію на його екстрадицію в Україну.

"У нас були побоювання, що його представлять як громадянина Росії, як це було з іншими українськими політв'язнями, яким намагалися нав'язати російське громадянство, щоб їм потім було легше з ними розправитися. У нашому випадку Чийгозу впродовж 14 місяців теж наполягали на тому, що він за тими неправомірними законами, які вони прийняли після окупації Криму, - громадянин Росії. Потім деякий час вони його називали громадянином РФ і громадянином України. Ахтем Чийгоз протестував і зробив кілька публічних заяв, які дійшли до міжнародних майданчиків, і його залишили громадянином України. Це дозволяє говорити нам про екстрадицію Ахтема Чийгоза відповідно до міжнародних двосторонніх угод, що діють між Україною та Росією", - пояснив політик.

Як тільки рішення відносно Чийгоза остаточно набере чинності, додав він, наполягатимемо на тому, щоб екстрадувати Чийгоза на територію Української держави.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок в окупованому Криму «суд» ухвалив вирок заступникові голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу - вісім років позбавлення волі. Окупаційна влада Криму звинуватила його в «організації масових безладів» під час мітингу за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-