Київ вимагає від РФ звільнити Чийгоза і припинити репресії кримських татар

Київ вимагає від РФ звільнити Чийгоза і припинити репресії кримських татар

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з незаконним засудженням окупаційною владою на території Криму громадянина України Ахтема Чийгоза до 8 років ув'язнення і вимагає його звільнення.

Про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з незаконним засудженням російською окупаційною владою на території Автономної Республіки Крим громадянина України Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі. Розправа російських окупантів із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу А.Чийгозом за його підтримку територіальної цілісності України та боротьбу за права людини є черговим проявом репресивної політики РФ на Кримському півострові з метою придушення інакомислення та опозиції кремлівському режиму, дискримінації кримських татар", - зазначається у заяві.

МЗС вимагає від Російської Федерації звільнити Чийгоза, припинити репресії щодо кримських татар і українців на території окупованого Криму та відновити суверенітет і територіальну цілісність України.

"Закликаємо міжнародну спільноту послідовно реагувати на цинічні порушення прав людини в Криму та посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою повернення держави-агресора в міжнародно-правове поле", - підкреслюють у відомстві.

Читайте також: Росія показово розправилася з Чийгозом за відданість Україні - Джапарова

Як повідомлялося, 11 вересня "суд" в окупованому Криму засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до восьми років позбавлення волі з відбуттям строку в колонії суворого режиму.

Чийгоза затримали в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема з партії "Русское единство". Російська влада анексованого Криму звинуватила Чийгоза в організації масових заворушень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-