Питання Криму спричинило галасливу суперечку на теледебатах у Німеччині

Питання Криму спричинило галасливу суперечку на теледебатах у Німеччині

Укрінформ
У ході дебатів лідерів передвиборних списків партій, які проходять у бундестаг (крім двох лідерів - ХДС і СДПН), у понеділок була порушена тема України і Криму, яка викликала гарячий обмін думками між главами партії Зелених і Вільної демократичної партії.

За ходом дебатів стежила кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Будапештський меморандум... гарантував Україні, що якщо вона відмовиться від ядерної зброї, що Україна зробила добровільно, її кордони будуть гарантовані», - нагадав співголова партії Зелених Джем Оздемір.  

При цьому зазначив, що кордони України були порушені, Росія анексувала Крим, схід України окупований і дестабілізований російськими солдатами. Лідер Зелених вважає правильним запровадження свого часу Євросоюзом санкцій. 

Ці слова прозвучали у відповідь на запитання лідера вільних демократів Крістіана Лінднера, який в останні тижні потрапив під вогонь критики за пропозицію «заморозити» питання Криму для вирішення інших питань з Росією, до співголови партії Зелених Джема Оздеміра про його ставлення до наявності на території Німеччини американської ядерної зброї, яка провокує президента РФ Володимира Путіна озброюватися. (Модератори запропонували кожному з п'яти учасників - лідерам Зелених, Лівих, Християнсько-соціального союзу, Вільної демократичної партії й Альтернативи для Німеччини - поставити запитання одному із суперників). Оздемір заявив, що проти наявності ядерної зброї в Європі і в Німеччині зокрема.  

Читайте також: Німецька теледуель за три тижні до виборів

Голова ВДП Лінднер зі свого боку зазначив, що Німеччині не вистачає послідовності щодо Росії: з одного боку, існують проекти газопроводів, з іншого - надто мало діалогу з Москвою, що Путіну просто не дають шансу вийти із ситуації, в яку він себе загнав, тому що Берлін усі питання ставить у залежність від проблеми Криму. Лінднер також пригадав Оздеміру, що той назвав його ставлення до Путіна «поблажливим». При цьому зав'язалася галаслива суперечка,  найжвавіша за всю 75-хвилинну передачу. 

Крім названих політиків у дебатах взяли участь перший номер передвиборного списку ХСС Йоахім Херрман, Лівих - Сара Вагенкнехт, АдН - Алісе Вайдел.

У цілому дебати вийшли емоційнішими і динамічнішими, ніж між лідерами ХДС і СДПН.

Нагадаємо, що напередодні, 3 вересня, відбулася теледуель основних претендентів на посаду канцлера - глави Християнсько-демократичного союзу Ангели Меркель і Соціал-демократичної партії Німеччини Мартіна Шульца, переможцем в якій телеглядачі визначили Меркель з «рахунком» 55 до 35 пунктів. Ні тема України, ні Росії на теледуелі не порушувалася.

Вибори у бундестаг 19-го скликання відбудуться 24 вересня. Зараз йде боротьба за те, яка партія стане «номером 3».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-