Київській патріархат закликає світ засудити напад на українській храм у Криму

Київській патріархат закликає світ засудити напад на українській храм у Криму

Укрінформ
Українська православна церква Київського патріархату звертається до міжнародних інституцій з проханням засудити напад окупаційної влади Криму на український храм у Сімферополі і вимагати від Російської Федерації припинити переслідування УПЦ КП в Криму.

Про це йдеться у заяві УПЦ КП.

"Київська патріархія звертається до державної влади України, до міжнародної спільноти, зокрема Європейського Союзу та його країн-членів, до США, Канади та інших демократичних країн, міжнародних організацій, зокрема ООН та ОБСЄ, до Церков і релігійних організацій з проханням засудити напад окупаційної адміністрації на український храм у Сімферополі та вимагати від Росії припинити переслідування УПЦ КП в Криму. Ми рішуче вимагаємо від РФ припинити порушувати міжнародне право та негайно відновити безперешкодний доступ віруючих УПЦ КП до храму в Сімферополі, припинити релігійні гоніння та втручання у діяльність єпархії Київського патріархату в Криму", - наголошується у заяві.

Прес-центр Київської патріархії повідомляє також, що Церква розцінює дії російських силовиків як беззаконня, порушення права на свободу совісті, гарантованого міжнародними угодами, обов’язковими і для Росії.

Як нагадали в УПЦ КП, 31 серпня російські окупаційні служби заблокували храм Святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги Української православної церкви Київського патріархату в Сімферополі – головний храм Кримської єпархії і єдиний діючий у цьому місті. Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Клімент поскаржився на застосування до нього сили.

"Патріархія вважає ці події продовженням тиску окупантів на українську релігійну і національну меншину в Криму, залякуванням та спробою повністю ліквідувати Київський патріархат на півострові. Вважаємо це також помстою спецслужб окупантів за позицію особисто архієпископа Клімента та за його виступи на захист політв’язнів кремлівського режиму, в тому числі кримськотатарських та українських активістів", - зазначено у заяві.

Читайте також: Мінкульт закликає правозахисників відреагувати на погром храму УПЦ КП у Криму

Як повідомляв Укрінформ, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що дії російської окупаційної влади свідчать про посилення Росією політики витіснення з Криму кримських татар та етнічних українців.

У Міністерстві культури закликали міжнародні правозахисні інституції звернути увагу та відреагувати на факти зухвалого придушення осередків українського православ'я на території анексованої Автономної Республіки Крим, а також звернулися до Генеральної прокуратури України, прокуратури Автономної республіки Крим та інших правоохоронних органів з проханням надати правову оцінку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-