Мінкульт закликає правозахисників відреагувати на погром храму УПЦ КП у Криму

Мінкульт закликає правозахисників відреагувати на погром храму УПЦ КП у Криму

Укрінформ
Мінкультури закликає міжнародні правозахисні інституції відреагувати на факти придушення осередків українського православ'я на території анексованого Криму, а також звертається до правоохоронних органів з проханням надати правову оцінку.

Про це йдеться в заяві Мінкультури щодо порушення прав релігійної спільноти Української православної церкви Київського патріархату на території окупованого Криму, оприлюдненій на сайті відомства. 

«Міністерство культури України знову категорично засуджує будь-які прояви релігійної нетерпимості та висловлює занепокоєність й глибоку стурбованість стосовно викладеного вище ганебного факту свідомого знищення російською владою на території окупованого Криму громад Української православної церкви Київського патріархату. Закликаємо міжнародні правозахисні інституції звернути увагу та відреагувати на цей та інші факти зухвалого придушення осередків українського православ'я на території анексованої Автономної Республіки Крим», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Чубаров прокоментував погром окупантами храму УПЦ КП у Сімферополі

У Мінкультури наголошують, що «вірні Української Церкви в Криму страждають за власні переконання через недотримання окупантами основоположних прав людини».

Окрім того, у міністерстві звертаються до Генеральної прокуратури України, прокуратури Автономної Республіки Крим та інших правоохоронних органів й просять надати правову оцінку наведеному в цьому зверненні факту порушення прав вірян.

У заяві сказано, що «прецедент злочинної неповаги до почуттів українських православних вірян з боку незаконної влади півострова» поповнив факти незаконного захоплення окупаційними військовими та представниками правоохоронних структур Російської Федерації культових споруд, які належать Кримській єпархії Української православної церкви Київського патріархату, оприлюднені в попередній заяві Міністерства від 26 липня 2017 року.

Як повідомлялося, 31 серпня 2017 року спеціальний підрозділ російських окупаційних військ оточив будівлю, зламав двері та вдерся до кафедрального собору на честь святих рівноапостольних Ольги та Володимира Української православної церкви Київського патріархату, що знаходиться в місті Сімферополі. Культову споруду було заблоковано, все церковне приладдя, у тому числі й те, яке має культове значення, нападники винесли з храму та вивезли в невідомому напрямку. Намагання архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента отримати бодай яку-небудь інформацію щодо правових підстав таких дій окупаційних військових були жорстко припинені нападниками, у тому числі й із застосуванням погроз щодо фізичної розправи на адресу священнослужителя. 

Фото: Юрій Югансон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-