МЗС вимагає від Росії негайно скасувати вирок Балуху

МЗС вимагає від Росії негайно скасувати вирок Балуху

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв'язку з винесенням псевдосудом російського окупаційного режиму в АР Крим вироку у справі громадянина України Володимира Балуха.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

"Засудивши українця під сфабрикованим приводом до майже 4 років позбавлення волі виключно за його свідому громадянську позицію і мирний супротив незаконній окупації його рідної землі, Росія вкотре продемонструвала світові свою цинічну зневагу до прав людини, свобод та людського життя загалом", - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

В МЗС додали, що як держава-окупант Російська Федерація знехтувала і ключовими положеннями міжнародного гуманітарного права та вимогою Генеральної Асамблеї ООН, викладеною у резолюції ГА ООН "Ситуація з правами людини в АР Крим та м.Севастополь (Україна) ". В Україні також розглядають справу Балуха як черговий факт порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

"Вимагаємо від російської сторони негайно скасувати це антигуманне і безпідставне судове рішення та припинити будь-яке переслідування громадянина України Володимира Балуха", - наголосили у міністерстві.

Як повідомлялося, Роздольненський суд анексованого Криму 4 серпня виніс вирок українському активісту Володимиру Балуху – 3 роки і 7 місяців колонії загального режиму, а також штраф у розмірі 10 тисяч рублів. Сторона захисту українського активіста має намір оскаржити вирок.

ФСБ затримала Балуха вранці 8 грудня 2016 року. За повідомленням його дружини, співробітники російської ФСБ з’явилися з обшуками в село Серебрянка Роздольненського району анексованого Криму. Обшуки проводилися протягом чотирьох годин у будинках Балуха і його матері. Співробітники ФСБ заявили, що на горищі будинку, де живе Балух, виявили 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Підконтрольна Кремлю влада Криму зажадала від Балуха зняти встановлену 29 листопада на стіні його будинку табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18".

Захист Балуха і правозахисники, в свою чергу, стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через розміщену на стіні табличку і прапор України, який був на подвір’ї його будинку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-