Судилище над Чийгозом: Константинов розповів

Судилище над Чийгозом: Константинов розповів "свою версію" мітингу 26 лютого

Укрінформ
На засіданні суду по справі Ахтема Чийгоза виступив в якості свідка "глава держради" Криму Володимир Константинов.

Він заявив, що Чийгоза в день мітингу біля стін парламенту не бачив, але спілкувався з депутатом ВР Криму Чубаровим, який вимагав скасування позачергової сесії Верховної Ради АРК і організував несанкціонований мітинг. Про це адвокат Микола Полозов повідомив у відеозвіті, що прозвучало в прямому ефірі в Facebook "Крим.Реалії".

"Чийгоза цього дня (26 лютого 2014 року - ред.) він не бачив, нічого про його дії повідомити не зміг. Що стосується Чубарова, то Константінов заявив, що той йому погрожував мало не захопленням будівлі і вимагав, щоб сесія не проводилася цього дня", - розповів Полозов.

За його словами, Константінов "не зміг чітко пояснити причин, з яких Чубаров вимагав перенесення сесії".

Він також повідомив, що позачергова сесія планувала розглянути два питання.

"Перше - це оцінка політичної ситуації, друге - звіт про діяльність уряду. Друге питання передбачало голосування про відставку Анатолія Могильова (на той момент прем'єр АРК - ред.). Позачергова сесія була призначена на 26 лютого на 12 годину", - розповів Полозов.

Він навів слова Константінова, що напередодні подій, 25 лютого, відбулася його зустріч з Могильовим, який був "готовий йти на поступки".

Читайте також: Аксьонов став "главою" Криму з подачі Януковича - Константінов

"25 лютого напередодні він перебував зранку у Радміні Криму, де розмовляв із прем'єр-міністром Анатолієм Могильовим. На думку Константінова, ситуація в Україні була напруженою, використовуючи його термін, "владу захопили бандити", і Могильов внутрішньо вже був готовий йти на якісь переговори, поступки з ним. Для Константінова було очевидним, що Могильов у такій ситуації вже більше не може обіймати посаду голови Ради міністрів", - розповів Константінов, зазначивши при цьому, що Могильов "мав вплив на частину депутатів, оскільки був керівником регіональної організації Партії регіонів".

Він повідомив на допиті, що 26 лютого у будівлі кримського парламенту Меджліс організував несанкціонований мітинг, що стосується мітингу "Російської єдності", то тут думка "глави держради" була не такою категоричною.

"Зранку, 26 лютого Константінов з`явився рано на роботу, ще не було жодних масових заходів. Близько 10 години почали збиратися люди. За його словами, Меджліс проводив несанкціонований мітинг, на який не було отримано дозвіл, хоча в той період за українським законом діяв тільки повідомлювальний порядок проведення масових заходів. Що стосується партії "Російська єдність", то Константінов не зміг сказати чи проводився він відповідно до закону або партія не надавала повідомлення".

Можливо, він не знав, що на попередньому засіданні "суду" у справі Чийгоза Полозов надав документи, що свідчать про те, що заявка на мітинг від партії "Російська єдність" була подана через два дні після мітингу і зареєстрована лише 28 лютого.

"Уся вхідна документація в державних органах України обов'язково фіксувалася, кожному документу привласнювався вхідний номер і проставлялася дата надходження документа. Ці відомості вносилися до спеціального журналу, який заповнювався послідовно. Це унеможливлювало реєстрацію документів, що входять, "заднім числом". Так от заявка партії "Російська єдність", згідно зі штампом Сімферопольської міськради, була зареєстрована 28 лютого 2014 року! Тобто через два дні після подій. Це повністю руйнує позицію обвинувачення у частині проведення Меджлісом "несанкціонованого" мітингу", - розповів Полозов.

На його думку, 27 лютого, коли держоргани були захоплені "зеленими чоловічками", Аксьонову було явно не до папірців.

Читайте також: У подіях 26 лютого брали участь "приватні військові" з Севастополя - Полозов

"Коли стали "підчищати хвости", виявили, що заявки партії "Російська єдність" на мітинг немає. Тоді її виготовили "заднім числом", а ось зареєструвати так само не вдалося, що і було виявлено на нашому процесі", - резюмував Полозов.

Як повідомлялося, Чийгоза затримали у січні 2015 року за участь в мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема з партії "Російська єдність". Російська влада анексованого Криму обвинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-