Абітурієнтам з Криму пояснили правила вступу через центри Крим-Україна

Абітурієнтам з Криму пояснили правила вступу через центри Крим-Україна

Укрінформ
У 12-ти вітчизняних вузах з 19 червня почали працювати освітні центри "Крим-Україна", за допомогою яких випускники кримських шкіл можуть вступити в українські вузи.

Про це в середу на прес-конференції в Києві розповіла експерт з питань освіти для жителів окупованих територій Центру громадянської освіти "Альменда" Валентина Потапова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є два основні шляхи отримання освіти (для жителів окупованих територій - ред.). Перший шлях звичайний - дитина так само, як інші випускники України, здає зовнішнє незалежне оцінювання. Цей шлях йде через екстернат, коли дитина з Криму прикріплюється до якоїсь школи на екстернатну школу навчання", - пояснила Потапова.

Однак, за її словами, в цьому разі у дітей виникають труднощі, оскільки школярам, які навчаються не за українськими програмами, здати тестування українською мовою дуже складно. Тому у 2016 році кримчанам запропонували ще один шлях вступу до українських ВНЗ - через освітні центри "Крим - Україна".

Потапова повідомила, що 19 червня вже стартувала вступна компанія і випускники з окупованих територій можуть приїхати в один з 12-ти освітніх центрів в вузах, перелік яких є на сайті Міністерства освіти та науки. При цьому дитині не обов'язково мати паспорт України - досить свідоцтва про народження.

"Кримчани можуть приїхати в один з 12-ти центрів і написати заяву про те, що вони хочуть вступати в цей вуз. У приймальній комісії буде спеціальний уповноважений від центру "Крим-Україна", і він підкаже, що робити", - сказала експерт , додавши, що уповноважений центру допоможе також вжити заходів для отримання паспорта.

Наступним кроком, за її словами, є заповнення освітньої декларації, згідно з якою Україна визнає факт того, що дитина навчався в школі на території Криму. Мати при собі додаток до виданого в Криму атестату необов'язково.

Після цього, зазначила Потапова, випускника направляють в школу, де він мусить скласти два екзамени: з української мови та історії України (екзамен з української літератури з цього року скасовано, бо в Криму необхідні для навчання з цього предмету книги відсутні).

Як повідомила експерт, в школі дитині видадуть довідку з оцінками за два іспити замовлять для неї український атестат. При цьому середній бал атестата  складатиметься з двох оцінок (з української мови та історії України), а навпроти інших предметів стоятиме слово "атестований", але протягом першого року навчання у вузі буде можливість в тій же школі перездати всі предмети і поміняти додаток , де стоятимуть всі оцінки.

За словами Потапової, останній, третій екзамен - профільний, він здається у вузі. З цих трьох оцінок і  складатиметься середній бал абітурієнтів.

"Якщо вони єдині в квоті на державне замовлення, а кримчанам пропонується 20% квоти, то у них немає конкурсу", - резюмувала Потапова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-