Судилище над Чийгозом: кримська феміда не схотіла слухати свідка захисту

Судилище над Чийгозом: кримська феміда не схотіла слухати свідка захисту

Укрінформ
"Суд" у Криму по різному розцінює одні і ті самі жести членів Меджлісу, які використовувалися ними на мітингу 26 лютого.

Для роз'яснення ситуації захист Чийгоза клопотав про виклик на допит "глави держкомнацу" (державний комітет у справах міжнаціональних відносин та депортованих громадян) в окупаційному уряді Криму Заура Смірнова, проте "суд" відмовив йому у цьому. Про це під час відеозвіту, розміщеному на сторінці у Facebook активіста Заїра Смедляєва, розповів адвокат Микола Полозов.

"Захист заявив клопотання про виклик на допит у якості свідка Смірнова Заура Руслановича, який був присутній на засіданні Меджлісу 25 лютого і на якого, як на заступника глави Меджлісу, були покладені обов'язки щодо взаємодії із місцевими регіональними меджлісами і який також брав участь в подіях 26 лютого. Під час дослідження речових доказів було видно, що Заур Смірнов здійснює жести руками, які, як підкреслювалося в обвинуваченні, приписувалися Ахтему Чийгозу і було зазначено, що це жести, які є зрозумілими лише прибічникам Меджлісу", - повідомив Полозов.

Як заявив адвокат, захист має намір допитати Смірнова "по широкому колу питань", проте рішення про його виклик на допит "суд" не ухвалив, оголосивши перерву "на стадії обговорення клопотання".

Як повідомив Полозов, судді не вперше оголошують перерви після оголошення клопотань захисту, що є порушенням закону і свідченням впливу на "суд".

"Я не вперше в цьому процесі стикаюся з тим, що суд спочатку вислуховує клопотання, проте, порушуючи закон, не виносить негайної ухвали, а користується тими або іншими паузами і потім виходить на засідання вже із готовими рішеннями. Я не виключаю, що на суддів чиниться певний вплив ззовні при ухваленні рішень в цьому процесі", - констатував адвокат.

Як повідомлялося, Ахтем Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. Того дня, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингуючі вимагали скасування позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого збиралися ухвалювати сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські, у тому числі, із партії "Русское единство". "Справу Чийгоза" російський суд розглядає у рамках "справи 26 лютого". Суд розділив її на два окремих провадження - щодо заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та щодо двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова та Мустафи Дегерменджі. Чийгоза обвинувачують в організації масових заворушень, а Дегерменджі та Асанова - в участі у них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-