Росія

Росія "зігнала" в окупований Крим 60 тисяч військових - експерти

Укрінформ
Загальна чисельність угрупувань збройних сил РФ у Криму становить приблизно 60 тисяч осіб.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на експертів фонду "Майдан закордонних справ" Андрія Клименка, Юрія Смелянського, Тетяну Гучакову й Ольгу Корбут.

"На сьогодні загальна чисельність угрупувань збройних сил РФ в окупованому Криму становить приблизно 60 тисяч осіб, а в перспективі чисельність російських військовослужбовців на півострові може зрости до 100-120 тисяч", - йдеться в повідомленні.

Водночас, на думку спеціалістів, на радикальну зміну воєнно-стратегічного балансу в регіоні вплинула не стільки чисельність військовослужбовців, скільки ударний ракетний потенціал і засоби його доставки, сконцентровані на території Криму за період його окупації.

 "Фактично в центрі Чорного моря — на Кримському півострові — РФ створила і продовжує швидко нарощувати так звану Зону заборони доступу — A2AD, A2/AD (англ. anti — access and area denial zone), тобто захищену сферу, в яку війська противника не можуть потрапити без ризику зазнати неприйнятної шкоди", — йдеться в статті.

Експерти зазначають, що "захищена сфера" з центром у Криму утворена різними типами сучасних оперативно-тактичних ракетних комплексів сухопутного і морського базування ("Іскандер" і "Калібр"), берегових протикорабельних комплексів ("Бастіон" і "Бал"), ракетних комплексів ППО (С-300, С-400, Бук-2М, "Панцир"), комплексів радіоелектронної боротьби і т. п.

Автори зазначають, що ракети комплексів "Іскандер", "Калібр" і "Бастіон" здатні нести ядерну бойову частину. "Ця сфера не лише накриває цілі в прибережних районах усіх чорноморських країн, а й може досягати мети на території країн Балтії, Польщі, Чехії, Словаччини, Австрії, Румунії, Болгарії, Грузії, Вірменії й Азербайджану, Греції, включно з островом Крит, усіх балканських країн, Туреччини, Кіпру, Сирії, Лівану, Ізраїлю, Ірану й Іраку, узбережжя Єгипту, півдня Італії", - наголошують спеціалісти.

 Аналітики з великою вірогідністю припускають наявність на території Криму ядерних боєголовок для морських і берегових ракетних комплексів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-