У Криму українця після безуспішного звинувачення в шпигунстві засудили за наркотики

У Криму українця після безуспішного звинувачення в шпигунстві засудили за наркотики

Укрінформ
В окупованому Криму українця Володимира Присича, якого російські ЗМІ називали диверсантом, засудили на три роки за статтею про зберігання і транспортування наркотиків.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

"Кримінальна стаття, за якою засудили харків'янина, не має нічого спільного зі "справою українських диверсантів". При цьому в телесюжеті російського державного телеканалу "Росія 24" у серпні 2016 року було опубліковано відео, на якому Володимир Присич у ході постановочного допиту зізнається у шпигунстві. У телесюжеті Володимира також обвинувачують у тому, що він спільник "українських диверсантів", затриманих ФСБ на кордоні з Кримом на початку серпня 2016 року", - повідомили в Кримській правозахисній групі.

За даними правозахисників, на судовому засіданні Присич заявив, що всі зізнання він надавав під тортурами, а обвинувачення у зберіганні і транспортуванні наркотиків сфабриковані ФСБ після того, як обвинувачення у шпигунстві повністю розвалилося.

“Інкримінований мені склад злочину намагаються нав'язати співробітники ФСБ, які вважають мене шпигуном, але не зуміли це довести і вирішили ізолювати мене від суспільства шляхом відвертої провокації — "раптова поява" пакету з наркотиками в кабіні мого автомобіля через півдня з моменту мого фактичного затримання", — заявив Присич.

Він повідомив суду, що його затримали 13 серпня 2016 року в Севастополі. Після затримання у нього забрали всі речі, одягли на голову мішок і відвезли у Сімферополь. Його катували струмом, таким чином змусивши зізнатися на камеру у шпигунстві. 

Після "виявлення" наркотиків у його машині, слідчий сам заповнив протокол із зізнанням і змусив Присича підписати його, "щоб уникнути серйознішого обвинувачення у шпигунстві", повідомили правозахисники. 

Українця засудили до трьох років позбавлення волі, вирок ухвалив "суддя" Гагарінського районного "суду" Севастополя Крилло Павло Валерійович. У вироку, копію якого має в розпорядженні Кримська правозахисна група, йдеться, що Володимир Присич визнаний винним за ч.2 ст.228 КК РФ (Незаконне придбання, зберігання, перевезення, виготовлення, переробка наркотичних засобів).

Адвокати вже заявили, що справа повністю сфабрикована спецслужбами РФ і подали апеляційну скаргу з вимогою повністю виправдати їх підзахисного.

Нагадаємо, в період з серпня по листопад 2016 року в Криму було затримано 9 громадян України, яких ФСБ називає "членами диверсійно-терористичної групи Міноборони України". Серед затриманих: Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка, Гліб Шаблій, Олексій Стогній.

У Кримській правозахисній групі вважають, що громадяни України, затримані в Криму в період з серпня по листопад 2016 року у справі так званих «українських диверсантів», позбавлені волі за політичними мотивами, з порушенням фундаментальних прав і свобод, тобто є політичними в'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-