Справа Чийгоза:

Справа Чийгоза: "суд" у Криму не поспішає викликати Чубарова в якості свідка

Укрінформ
На черговому засіданні "суду" щодо Ахтема Чийгоза захист заявив клопотання про виклик в якості свідка голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова з наданням йому гарантій імунітету. Однак судді не поспішали виносити рішення по цьому клопотанню.

Про це у своєму відеозвіті, розміщеному у Facebook, повідомив адвокат Микола Полозов.

"Захистом було заявлено клопотання про виклик в якості свідка Рефата Чубарова за статтею 456 кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації з наданням йому імунітету від усіх форм переслідування. Суд заслухав клопотання, прийняв сам текст клопотання і текст згоди Рефата Чубарова, власноручно підписаний ним, однак відмовився виносити будь-яке рішення щодо цього клопотання", - повідомив Полозов.

Він зазначив, що "судді" мотивували свою відмову розглянути клопотання про виклик в Крим Чубарова тим, що ними призначено допит свідка Егіза Абдурахмана Мустафи-оглу.

За словами адвоката, свідок Абдурахман Егіз "досить детально розповів про структуру Меджлісу кримськотатарського народу, про Курултай, про кількість членів Меджлісу, кількість делегатів Курултаю". "Розповів, що серед п'яти заступників голови Меджлісу фактично першим заступником був Заур Смирнов (нинішній "голова Держкомнацу Криму" - ред.), на якого покладаються обов'язки щодо взаємодії з регіональними та місцевими меджлісами, а також з органами влади. Щодо Ахтема Чийгоза, то він був головою Бахчисарайського регіонального меджлісу і в якості заступника голови Меджлісу на нього ніяких обов'язків не покладалося", - навів Полозов слова свідка, якому так і не вистачило часу дати відповіді на всі запитання "суду".

За словами адвоката, було прийнято рішення завершити допит Абдурама Егіза у вівторок.

"Завтра ж після допиту свідка суд повинен бути вирішити остаточно питання про виклик на суд в якості свідка захисту Рефата Чубарова", - резюмував він.

Як повідомлялося, Рефат Чубаров, якому заборонено в'їзд в Крим до 2019 року, погодився свідчити в Криму на "суді" по справі його заступника Ахтема Чийгоза, обвинуваченого у масових заворушеннях 26 лютого 2014 року.

Нагадаємо, Чийгоза було затримано у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. В той день, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингувальники вимагали скасування позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого збиралися приймати сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські, в тому числі, з партії "Русское единство".

"Справу Чийгоза" російський суд розглядає в рамках "справи 26 лютого". Суд розділив її на два окремі провадження стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і щодо двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджи, які в даний час відпустили з СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза обвинувачують в організації масових заворушень, а Дегерменджи і Асанова - в участі в них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-