Росія нищить археологічні пам'ятки в Криму - Мінкульт

Росія нищить археологічні пам'ятки в Криму - Мінкульт

Заява
Укрінформ
Міністерство культури України висловлює стурбованість ситуацією, яка відбувається з археологічною спадщиною на території окупованого Криму.

Про це йдеться у заяві відомства.

"З відкритих джерел Міністерству культури України стало відомо, що на території Кримського півострова у процесі видобутку піску відбувається знищення археологічних об’єктів античного Городища Артезіан. Під загрозою знаходяться 450 квадратних метрів некрополя з античними гробницями перших століть нашої ери, а також 20 курганів", - йдеться у заяві.

Зазначається також, що на території АР Крим, на пам’ятці архітектури національного значення Мечеть і медрессе Хана Узбека у місті Старий Крим проводяться незаконні реставраційні роботи, які несуть загрозу знищення пам’ятки. Станом на сьогодні роботи, що проводяться на пам’ятці архітектури національного значення Мечеть і медрессе Хана Узбека (охоронний № 276), з Міністерством культури України у встановленому законодавством порядку не погоджені, проводяться за відсутності відповідної дозвільної документації, чим порушуються вимоги Закону України "Про охорону культурної спадщини", а також Конвенції ЮНЕСКО 1972 року.

 "Мінкультури вважає згадані дії незаконними та такими, що суперечать нормам міжнародного законодавства. Зокрема, Європейською конвенцією про охорону археологічної спадщини, ратифікованою Україною 10 грудня 2003року, визначено що кожна держава-член зобов’язується запровадити за допомогою діючих у відповідній державі процедур систему охорони археологічної спадщини, а саме запровадити процедуру видання попереднього спеціального дозволу на розкопки та інші види археологічної діяльності. Державою учасницею вказаної Конвенції також є РФ", - наголосили у міністерстві.

Окрім цього, відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН, якими підтверджується суверенітет і територіальна цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також рішень Виконавчої Ради ЮНЕСКО "Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)", ухвалених протягом 2014-2017 років, Російська Федерація як держава, що здійснює тимчасову незаконну окупацію українських територій, має забезпечити виконання своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом.

До того ж, відповідно до положень "Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту" держава, що здійснює окупацію, зобов’язана забезпечити належну охорону культурних цінностей та повагу до них.

Міністерство культури України наголошує, що проведення будь-яких археологічних досліджень на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь без відповідних дозволів держави Україна є порушенням норм національного та міжнародного законодавства.

З огляду на норми міжнародного й вітчизняного законодавства Міністерство культури України звернулось до генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бокової, директора Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць (ІКОМОС) Марі-Лор Лавенір, президента Міжнародного комітету ради музеїв (ІКОМ) Саей Аксой з проханням вжити заходів щодо нагадування РФ про необхідність неухильного дотримання норм міжнародного законодавства та проханням утриматися від протиправних дій, які завдають або можуть завдати шкоди культурній спадщині України на території АР Крим.

Крім того, Мінкультури звернулось до Прокуратури Автономної Республіки Крим із заявою про вчинення злочину та проханням вжити заходів реагування, спрямованих на встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-