Справа Чийгоза: свідок бачив, як з авто з прапором РФ вивантажували арматуру і палиці

Справа Чийгоза: свідок бачив, як з авто з прапором РФ вивантажували арматуру і палиці

Відео
Укрінформ
На 111-му судовому засіданні у справі Ахтема Чийгоза свідок Музафар Фукала показав, що бачив, як в день мітингу в лютому 2014 року біля стін Верховної Ради АРК з автомобілів з російським прапором вивантажували арматуру, кийки і черешки від лопат.

Про це у відеозвіті з засідання "суду" в окупованому Криму повідомив адвокат Микола Полозов.

"На початку заходу мітингувальники вели себе досить коректно, були вигуки з проросійського боку "Крим - Росія" тощо, були скандування з проукраїнського боку, однак ніяких протиправних дій не чинилося. Були співробітники міліції, які розділяли дві групи мітингувальників. Однак після 12 години до проросійських мітингувальників приєдналася велика колона з 500 осіб із Севастополя, і після цього проросійські мітингувальники стали поводитися більш агресивно", - розповів свідок.

За його словами, спочатку вони кидали пластикові пляшки в бік проукраїнських мітингувальників, після чого почалася штовханина.

Фукала розповів, що близько 15 години, покидаючи мітинг, на одній із сусідніх вулиць він побачив автомобілі "Мерседес Віто" та УАЗ-469.

"На торпедо автомобіля "Мерседес" був російський прапор і він (свідок - ред.) бачив, як з цих автомобілів молоді люди вивантажували мішки з держаками від лопат, з арматурою, з кийками. Свідок підкреслив, що він не бачив, щоб ці предмети використовувалися під час сутички, однак він вирішив, що ці люди мають відношення до проросійських мітингувальників", - зазначив Полозов.

Свідок також дав свідчення, що бачив на мітингу "багатьох членів Меджлісу, в тому числі Заура Смірнова (після окупації півострова призначений «головою Держкомнацу" Криму), Ахтема Чийгоза", і останній "не чинив будь-яких протиправних дій, навпаки, члени Меджлісу і більш старші учасники проукраїнського мітингу намагалися заспокоїти молодь для того, щоб ті не реагували на провокації проросійських мітингувальників".

Як повідомлялося, Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. В той день, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингувальники вимагали скасування позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого збиралися приймати сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські, у тому числі з партії "Русское единство". "Справу Чийгоза" російський суд розглядає в рамках "справи 26 лютого". Суд розділив його на два окремих провадження - щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і щодо двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі, які зараз відпущені з СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза обвинувачують в організації масових заворушень, а Дегерменджі та Асанова - в участі в них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-