Свідок у

Свідок у "справі Чийгоза" звинуватив проросійських мітингувальників у провокаціях

Укрінформ
Тисняву під час багатотисячного мітингу в Сімферополі 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради Криму спровокували проросійські мітингувальники.

Про це, за словами адвоката Миколи Полозова, в четвер під час 110-го за рахунком засідання «суду» у справі Ахтема Чийгоза повідомив свідок захисту Ернест Мустафаєв.

"Спровокували тисняву проросійські мітингувальники, які зайняли центр внутрішнього двору і почали витісняти проукраїнських мітингувальників, в результаті чого й утворилася тиснява. Також з боку проросійських мітингувальників полетіли пластикові пляшки», - розповів Мустафаєв.

За словами свідка, коли він попрямував до припаркованого на вулиці Горького автомобіля, на якому вони разом з Ахтемом Чийгозом приїхали з Бахчисарая, він побачив автобуси з севастопольськими номерами.

«Він виявив, що на вулиці Горького, - там, де раніше було оточення ДАІ, - стоять автобуси з севастопольськими номерами і табличками «Севастополь», з чого він зробив висновок, що до проросійських мітингувальників приєдналися люди, які приїхали з Севастополя», - повідомив свідок, зазначивши, що «кількість проросійських мітингувальників зросла і вони почали активні дії».

Мустафаєв зазначив, що впродовж дня перебував поруч із Чийгозом, який «заспокоював мітингувальників, закликав до спокою, піднімав руки вгору долонями до мітингувальників і закликав зупинитися».

«Свідок однозначно трактував жести Чийгоза як заспокійливі для мітингувальників. Свідок не чув, щоб Ахтем Чийгоз закликав до будь-яких протиправних дій, давав якісь команди, вказівки і не чув, щоб він говорив «ур» («бий» - з кримськотатарської - ред.), «бас» («дави» - з кримськотатарської — ред.). Свідок ходив між шеренгою співробітників міліції та проукраїнськими мітингувальниками з мегафоном і також закликав всіх заспокоїтися», - розповів Полозов.

Ахтем Чийгоз був затриманий в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. В той день, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингувальники вимагали скасування позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого збиралися приймати сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські - серед решти, і з партії «Русское единство».

«Справу Чийгоза» російський суд розглядає в рамках «справи 26 лютого». Суд розділив його на два окремих провадження щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і щодо двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі, яких на цей час відпустили з СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза звинувачують в організації масових заворушень, а Дегерменджі і Асанова - в участі у них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-