Художник Тістол пояснив, чому Крим не може бути російським

Художник Тістол пояснив, чому Крим не може бути російським

Укрінформ
Крим апріорі не може бути російським, бо він споконвіку пов'язаний з Україною Чумацьким Шляхом.

Таку теорію висунув відомий художник Олег Тістол в Укрінформі під час презентації міжмузейного проекту, який з його подачі одержав назву "Чумацький Шлях" і присвячений взаємовпливу кримськотатарської та української культур.

"Крим для мене - дуже приватна і серйозна творча територія, яка впливала на мене все моє життя. Що таке Чумацький Шлях - в українського народу є своя власна назва для цього зоряного чуда. Чумацький Шлях для нас, українців, - це розсипана сіль від Центральної України до Криму, де цю сіль добували і продавали. Це настільки глибинна і серйозна штука, яка не може бути так чи інакше не відображена в культурі. І якщо вже космічні речі називаються таким простим феноменом, то ясно, що не може бути сумнівів про те, чий він, Крим, у культурному чи геокультурному розумінні. Бо в російській мові - "Млечный Путь" - це просто переклад з латини і означає просто "шлях молока", - сказав Тістол. 

Він вважає, що культура і мистецтво найкраще засвідчують історичну взаємопов'язаність України і Криму, тому цей проект має отримати найширший резонанс.

"Найкраще зрозуміти і відчути взаємопов'язаність кримськотатарської і української культур допомагають візуальні месиджі. Це - як знак на дорозі, який розумієш швидко, на інтуїтивному рівні. Так само і візуальна культура - вона дуже швидко дає відчути те, що літературно швидко пояснити не завжди вдається", - зазначив художник. 

Щодо участі у проекті, ідея якого народилася після перемоги Джамали на пісенному конкурсі "Євробачення", він зазначив, що є в ньому "одним з багатьох скромних учасників". Тістол також розповів про творчу співпрацю з відомим кримським керамістом Рустемом Скібіним, який є одним з ініціаторів проекту. 

"У нас із Рустемом уже були до перемоги Джамали спільні проекти і спільні керамічні картини, де перепліталися наші творчі бачення, оскільки нам обом цікаво ототожнювати себе з якоюсь культурною традицією", - розповів Тістол. 

Скібін, у свою чергу, сказав, що як художник декоративно-прикладного мистецтва здебільшого працює з традицією, культурою свого народу, зі спадкоємністю, що йде від пращурів.

"І вся наша історія, вся інформація показує нам, як ми формувалися і хто ми сьогодні - це самоідентифікація. Для мене цей шлях - не тільки в минуле, він ще й у майбутнє, тому що, знаючи минуле, ми можемо сформувати і наше сьогодення, і майбутнє", - підкреслив Скібін.

Ерфан Кудусов, громадський активіст, співвласник арт-салону "Sandik", наголосив, що презентація в Україні такого масштабного для кримськотатарської культури проекту, як "Чумацький Шлях", - явище унікальне, тому що про неї і в Криму, і в Україні майже нічого не відомо.

"Назва "Чумацький Шлях" має свій переклад і в кримськотатарській мові. Це "Кебе Елу" - "Дорога в Каабу", дорога до храму. Ця дорога вела через материкову Україну, вона була зв'язком з храмом через територію України, коли кримські татари здійснювали хадж у свої святі місця. І це теж сакральні для нас речі. Тож сьогодні це проект не тільки в сфері культури, бо в умовах гібридної агресії північного сусіда він спростовує міфи про так звану "сакральну російську землю", - підкреслив Кудусов.

Фото: Любімов Євген

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-