За справою

За справою "26 лютого" можна вибудувати картину захоплення Криму - журналіст з РФ

Укрінформ
Російський журналіст Антон Наумлюк, який передавав репортажі з кримських "судів" у резонансних політичних процесах, вважає, що якщо систематично відстежувати так звану справу "26 лютого", то можна вибудувати повну картину того, як відбувалося захоплення Криму.

Про це Наумлюк сказав у вівторок на прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наприклад, Аксьонов, цілком пишаючись собою, розповідав про те, як він заздалегідь закуповував зброю, щити і бронежилети для своїх активістів "Русского единства", які були завезені до будівлі Верховної Ради теж заздалегідь, і роздавав їх казакам і "тітушкам". До 26 лютого фактично була створена "самооборона" - воєнізований підрозділ, який порушує закон будь-якої країни... Якщо стежити за такими речами систематично, то можна вибудувати загальну картину того, як було захоплено Крим, у будь-якому випадку, як це відбувалося в ті перші дні", - розповів Наумлюк.

За його словами, в так званій справі "26 лютого", окрім Аксьонова свідками обвинувачення виступили "декілька засекречених свідків, які, швидше за все, є представниками силових структур".

Як підкреслив журналіст, у справі "26 лютого" окупаційна влада переслідує виключно кримських татар. "На лаві підсудних, звичайно, - тільки кримські татари, жодного обвинуваченого в участі у масових безладах з боку "Русского единства" або проросійських активістів із Севастополя немає", - говорить Наумлюк.

Ще один нонсенс цього процесу, відзначив він, - це суд за дії, які не пов'язані з громадянами РФ і відбувалися не на території Росії. "Чому судять за події в Україні? Навіть за російським законом те, що сталося в Україні до референдуму, вчинили громадяни України проти громадян України. Але проблема в тому, що велика частина потерпілих, а їх там у цій справі проходить 80 осіб, отримали російські паспорти, і офіційно Росія називає це захистом тих, хто здобув російське громадянство", - пояснив Наумлюк, підкресливши, що "є в цій справі і двоє загиблих нібито в результаті цих масових безладів". 

Насправді, вважає він, було не так, але явних доказів цього у захисту поки що немає.

Як повідомив журналіст, процес у зв‘язку з подіями 26 лютого розділено на дві справи. Перша - відносно заступника глави Меджлісу Ахтема Чийгоза, якому інкримінують організацію масових безпорядків, друга - відносно інших п'яти, двоє з яких утримуються в Сімферопольському СІЗО, їх судять за участь у масових безпорядках.

Характеризуючи загальний хід цієї судової справи, він зазначив, що "процес розвивається не дуже швидко".

Як повідомлялося, окупаційний суд висуває Ахтему Чийгозу, арешт якого нині подовжено до 8 квітня, обвинувачення в організації масових безпорядків під час мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Мітинг, в ході якого прихильникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русское единство", проходив напередодні захоплення Криму російськими військовими. Окрім Чийгоза по справі "26 лютого" заарештовані Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі. За оцінкою міжнародних експертів, які більше року детально вивчали все, що відбувалося в Криму напередодні анексії півострова, "події, що відбувалися в Сімферополі 26 лютого 2014 року біля стін парламенту Автономної Республіки Крим, мали мирний характер і не мали ознак масових безпорядків". Проте, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз вже більше двох років утримується в СІЗО, чекаючи на виголошення вироку.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-