Кримські ФСБшники вдерлися з обшуком у будинок матері українського волонтера

Кримські ФСБшники вдерлися з обшуком у будинок матері українського волонтера

Укрінформ
Співробітники ФСБ Росії провели обшук у волонтера з Дніпра Наталії Ващенко, яка приїхала до матері у Керч.

Про це в суботу повідомляє Кримська правозахисна група.

"У будинок до матері о 8 ранку 2 червня вдерлися люди. Їх було шестеро. Вони були у цивільному, один із них показав посвідчення співробітника ФСБ і постанову суду на огляд квартири. Постанову було видано суддею Кузьміною з Керченського міського суду. Силовики привели з собою двох понятих. Один із понятих - голова нашого житлового кооперативу. Силовики погрожували зламати двері й застрелити мого собаку", - розповіла Ващенко.

За її словами, після обшуку співробітники ФСБ забрали її ноутбук, який вона привезла з Дніпра, ноутбук її мами, жорсткі диски зі старого, не працюючого комп'ютера. При обшуку знайшли два сувенірні українські шеврони, один із них - УПА, і маленький прапорець "Правого сектора". Після цього, за словами Наталії, її відвезли для дачі пояснень у ФСБ.

"Жодних документів про обшук і затримання на руки мені не дали. Сказали наполегливо, що повинна поїхати з ними. Про те, що я можу відмовитися, мене не попередили. Там, на Леніна, 8, я провела більше двох годин. Запитували, чи була в АТО, чому доглядала за пораненими у госпіталі Дніпропетровська, як ставлюся до того, що Крим тепер російський, чому у мене у друзях на Фейсбуці є українські військові-кримчани", - повідомила Наталія, додавши, що її лякали в'язницею, запитували, чи є родичі, яким доведеться доглядати за її мамою, змусили писати пояснювальну.

Силовики заявили, що Наталії не можна виїжджати з Криму, при цьому жодних копій документів їй не дали. Вилучену техніку пообіцяли повернути через 10 днів. Співробітники ФСБ сказали їй, що протягом десяти днів після проведення перевірки і визначать її "подальший статус".

Як зазначається, загроза кримінальної справи змусила українку виїхати назад на материк.

Фото: РИА Новости

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-