Рада Європи закликала Росію відкрити Крим для моніторингу

Рада Європи закликала Росію відкрити Крим для моніторингу

Укрінформ
Крим повинен бути знову відкритий для регулярного моніторингу Ради Європи з метою захисту прав 2,5 млн людей.

Про це йдеться у висновку, представленої у Страсбурзі на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, доповіді швейцарського дипломата Жерара Штудмана, який відвідав на початку року окупований Росією український Крим, повідомили власному кореспонденту Укрінформу в прес-службі організації.

"Крим повинен бути знову відкритий для регулярного моніторингу Ради Європи з метою захисту прав 2,5 млн осіб, що там проживають. Доповідь є результатом візиту делегації Ради Європи, відправленої генеральним секретарем Турбйорном Ягландом на півострів після 18 місяців відсутності на цій території жодної міжнародної організації", - зазначається в повідомленні.

За словами генерального секретаря організації, Рада Європи володіє мандатом із захисту людей, у якій частині континенту вони б не знаходилися, за будь-яких обставин. "Я сподіваюся, що ця доповідь слугуватиме основою для плідної дискусії щодо того, що Рада Європи може зробити для людей в Криму", - підкреслив Ягланд.

Представляючи доповідь, яка є результатом семиденного візиту до Криму, посол Жерар Штудман, заявив, що "найважливішим висновком цієї доповіді є необхідність повторно відкрити півострів для структур моніторингу Ради Європи та інших відповідних міжнародних механізмів, а також для виявлення життєздатних рішень, які б дозволили їх ефективне функціонування в сучасних умовах".

Швейцарський дипломат підкреслив, що "кричущим і неприйнятним є те, що населення чисельністю у 2,5 мільйона осіб повинне перебувати поза досяжністю механізмів захисту прав людини, створених для всіх європейців".

У доповіді дається оцінка ситуації щодо дотримання прав людини в Криму, зокрема, у таких галузях, встановлених на основі стандартів Європейської конвенції про захист прав людини, як свобода зібрань, свобода слова, положення про вільні ЗМІ, права меншин, право на справедливий судовий розгляд, розгляд заяв про порушення прав людини, зникнення людей та інші. У доповіді основна увага приділяється ситуації кримськотатарської громади.

Як раніше повідомляв Укрінформ, Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд оголосив про своє рішення направити місії до Криму 20 січня ц.р. після прохання Комітету міністрів і держав-членів, а також політичних консультацій з урядами України та Російської Федерації.

Делегація, у складі чотирьох осіб на чолі з швейцарським дипломатом Жераром Штудманом відвідала півострів з 25 по 31 січня ц.р. Таким чином, вона стала першою з міжнародних організацій, що отримали доступ до окупованого Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-