Питання про звільнення Чийгоза перебуває у політичному полі - Полозов

Питання про звільнення Чийгоза перебуває у політичному полі - Полозов

Укрінформ
Один із фігурантів так званої "справи 26 лютого" Ахтем Чийгоз може бути звільнений лише в результаті політичних домовленостей. 
Один із фігурантів так званої "справи 26 лютого" Ахтем Чийгоз може бути звільнений лише в результаті політичних домовленостей. 
Таке переконання висловив на прес-конференції в Києві захисник Чийгоза Микола Полозов, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.   
"Нинішній путінський режим розуміє лише мову сили, і єдине можливе вирішення питання про звільнення Ахтема Чийгоза, безумовно, лежатиме в політичному полі. Але це не означає, що це негайно спричинить його звільнення. Що стосується двох інших підсудних, у них шанси вищі, в них не таке серйозне звинувачення. Цілком можливо, що влада сконцентрується на самому Ахтемі, а іншим, я сподіваюся, вдасться уникнути долі перебувати в російській колонії", - сказав Полозов.
Він зазначив, що при вирішенні питання про передачу справи в прокуратуру суд вирішував питання і про тримання під вартою - як відносно Чийгоза, так і відносно двох інших підсудних (Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі - ред.). Можна говорити, що Чийгоз, який вже більше року знаходиться під вартою, може провести там, як мінімум, ще стільки ж часу, поки йтиме нове розслідування і будуть фабрикуватися нові докази. 
"Я не думаю, що в цій справі Верховний суд республіки Крим, як він зараз називається, може винести якийсь справедливий, виправдувальний вирок. В умовах російської системи це в принципі неможливо", - підкреслив адвокат.  
За його словами, наразі перспектива справи абсолютно туманна, оскільки повернення справи в прокуратуру означає те, що вона буде далі повернена на дорозслідування. 
"В рамках дорозслідування можна фактично сфабрикувати нову кримінальну справу, з новими обставинами, з новими потерпілими, з новими свідками, з новими доказами. Можна стверджувати, що так просто, вчепившись у Чийгоза, утримуючи Асанова і Дегерменджі під вартою, російська влада їх не відпустить", - підкреслив Полозов.  
Нагадаємо, після анексії Криму Росією, на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь у мітингу 26 лютого 2014 року на стороні прихильників територіальної цілісності України. За даними російського слідства, через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості. Підсудні своєї провини не визнають і вважають цю справу політично мотивованою.
15 січня 2016 року група обвинувачів на чолі з російським «прокурором» Криму Наталією Поклонською в суді зачитала обвинувальний висновок відносно шести активістів.
На засіданні 25 січня російський Верховний суд Криму залишив під вартою до 8 березня фігурантів «справи 26 лютого» Ахтема Чийгоза, Алі Асанова, Мустафу Дегерменджі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-