Раціон перемоги: український сухпай від борщу до веганських страв

Раціон перемоги: український сухпай від борщу до веганських страв

Укрінформ
Сухпай – це більше ніж їжа для військових. Як змінилась армійська їжа в Україні та світі у складних умовах війни

На війні кожна дрібниця має значення. І якісне харчування серед цього переліку у пріоритеті. Якщо польові кухні мають більше варіативності та механізмів врахувати потреби колективу і свої можливості, то в екстремальних умовах лінії фронту чи тривалих спеціальних завдань кухню із собою не повезеш. Тоді для солдатів, які тижнями перебувають у польових воєнних умовах, сухий пайок – це єдиний вихід, до всього ще й частинка звичного, мирного життя. 

Уявіть собі: французький солдат відкриває свій раціон і знаходить маленьку баночку сиру рокфор – символ домашнього затишку. Американський військовий розгортає батончик спеціального армійського шоколаду, створеного витримувати екстремальні умови. А українець десь на передовій може відчути смак борщу – така собі тепла згадка про домівку.

Під час війни тема харчування є однією з ключових. Порівняно з минулими десятиліттями, українські сухпаї змінились і додали у вазі, змінили пакування, калорійність, вміст, ще й пропонують національну кухню. Український сухпай нині – це якісне харчування, що орієнтується на досвід НАТО. Більше про історію військового харчування ви можете знайти в подкасті та матеріалі Укрінформу. Втім, до сучасних українських раціонів є й низка зауважень – відсутність цікавих «ніштяків»: смаколиків чи «присмаків» (так називали в давнину додаткові інгредієнти), на відміну від того ж російського сухпайка, а це енергетичні батончики, шоколадки, горішки тощо. 

Також досі українським сухпаям бракує вибору для тих, хто дотримується особливого харчування – веганської, вегетаріанської чи безглютенової дієти або халяльної або іудейської традиції. На жаль, для українського військового може бути і «втома від харчування», – одноманітність сухпаїв вже давно не в тренді. Саме тому, за обіцянками МО та ДОТу, на початок 2025 року має бути представлено оновлені раціони, серед яких веганський та халяльний.

Насправді світовий досвід демонструє величезне розмаїття підходів до польового харчування: різні країни враховують свої традиції, потреби солдатів і навіть кліматичні умови. Та попри всі відмінності, у сухих пайках завжди є щось спільне: висока калорійність, тривалий термін зберігання, додаткові атрибути, напої  і, найважливіше, відчуття турботи про тих, хто боронить країну.

Що ж об’єднує сухпаї різних армій, а що робить їх унікальними? Як інновації впливають на раціони сучасних військових, і що з цього може бути корисним для України? 

ЧИ Є ЄДИНИЙ СТАНДАРТ ДЛЯ НАТО?

Ми часто говоримо про те, що досвід країн-учасниць НАТО і певні стандартизовані вимоги допомагають українській армії відриватись від радянських військових традицій та підходів. А от щодо раціонів харчування – тут все не так однозначно. В НАТО насправді немає єдиного переліку сухих пайків. Втім, існують загальні рекомендації щодо калорійності, складу та енергетичної цінності.

До стандартів НАТО. Фото: v-variant.com.uа
До стандартів НАТО. Фото: v-variant.com.uа

Якщо цікаві деталі, то Рекомендований склад сухого пайка містить:

  • Основні страви: готові до вживання м'ясні, рибні або вегетаріанські страви.
  • Хлібобулочні вироби: сухарі, крекери або галети.
  • Десерти: шоколад, печиво, сухофрукти або енергетичні батончики.
  • Напої: розчинна кава, чай, порошкові напої.
  • Додаткові продукти: арахісове масло, джеми, сирні пасти.
  • Приправи та добавки: сіль, перець, цукор, жувальна гумка.
  • Аксесуари: столові прибори, серветки, сірники або запальнички.

Енергетична цінність: Зазвичай, добовий раціон сухого пайка для військовослужбовців НАТО містить приблизно 3500–4000 ккал. Цей показник може змінюватися залежно від конкретних умов операцій та кліматичних факторів. Наприклад, для підрозділів, що виконують інтенсивні бойові завдання або діють у холодному кліматі, калорійність раціону може бути підвищена.

Ці рекомендації країни-члени адаптують відповідно до своїх потреб. Наприклад, в Україні під час війни виникла потреба в більш зручних і легких пайках, що враховують мобільність військових. Тож кожна країна виробляє сухпайки з урахуванням своїх ресурсів, національних кулінарних традицій та вимог солдатів, нових досліджень у дієтології та інноваціях. 

І до цих вимог та побажань військових дослухаються. Тож перегляд стандартів сухпаїв у світі це постійний процес, фіксовані зміни відбуваються приблизно кожні 5–10 років. Наприклад, у США періодично оновлюють меню MRE, додаючи нові страви та видаляючи менш популярні. В Україні норми харчування востаннє змінювались у 2020 році. 

Інновації та військовий комплекс завжди йдуть нога в ногу, тож і в харчуванні військових зміни часто пов’язані з розвитком технологій у харчовій промисловості, змінами в тактиці ведення бойових дій і новими науковими дослідженнями. 

НОВІ МЕТОДИ, ДАВНІ ТРАДИЦІЇ

Сучасні методи консервації. Від металевих важких та незручних бляшанок та пастеризації до легких вакуумних упаковок із пластику. Сухпайки рухають прогрес. Один із новітніх методів консервації базується не на тривалому кип’ятінні, а навпаки. Ліофілізація – висушування продуктів за допомогою заморожування. Цей метод забезпечує легкість і тривалий термін зберігання при збереженні поживності й смаку. Наприклад, супи, пасти, овочі та фрукти стають доступними у сухому вигляді. 

Реторт-упаковка і веганська їжа в дії
Реторт-упаковка і веганська їжа в дії

На сьогодні широко застосовується фасування їжі в реторт-упаковках. Це дозволяє продуктам бути готовими до вживання без холодильника. В сучасних сухпаях можна знайти і пакети для хімічного нагрівання їжі (використовуються в американських MRE та французьких RCIR, в українських сухпаях), але методи нагріву продовжують удосконалювати. Вони стають екологічно чистішими, безпечнішими та швидшими. Як приклад, нині тестують розігрів за допомогою сонячної енергії – перспективна розробка для умов, де вода або паливо обмежені.

Хімічні нагрівачі їжі
Хімічні нагрівачі їжі

На відміну від тоталітарних радянських умов, де для солдатів не могло бути вибору, – їли те, що давали, без урахування потреб та традицій, сьогодні важливо враховувати індивідуальні потреби вояків та гнучкість. Сучасні сухпаї можуть мати варіанти меню на вибір: вегетаріанські, безглютенові або халяльні варіанти. В них включені енергетичні гелі, протеїнові батончики і напої для швидкого відновлення енергії. У новітніх нормах також присутні вітаміни і пробіотики для підтримки імунної системи. Речовини, що знижують стрес і сприяють концентрації, наприклад, L-теанін чи адаптогени.

Екопакування сухпаїв від волонтерів
Екопакування сухпаїв від волонтерів

У багатьох арміях світу звертають увагу на екологічний чинник. Хоча воєнні дії не є гуманними до природи та навколишнього світу, однак завдавати мінімальної шкоди – це важливий виклик для відповідальних армій. Є тенденція до заміни пластику для упаковки на біорозкладні матеріали. Пакування зі зменшеним пластиковими пакунками, мінімізація харчових відходів через оптимізацію порцій – все це відбувається вже тут і зараз. 

ЯКИЙ НА СМАК УКРАЇНСЬКИЙ СУХПАЙ?

Український сухпай змінюється. І на сьогодні є прикладом доброї адаптації традиційної кухні до сучасних військових потреб. Він простий, калорійний, забезпечує необхідну енергію і навіть пропонує особливі страви, які відсутні в інших сухпаях світу: бульйон – калорійність близько 4500 ккал на добу, вага до двох кілограмів. Сухпай по нормі №15  розрахований на триразове харчування (сніданок, обід, вечеря). Загалом є 14 варіантів сухпайків, кажуть військові. Відрізняються вони першими стравами, гарнірами, видами м’яса, джемів та їхніми комбінаціями.

Сухпай України
Сухпай України

Український сухпай (Добовий польовий набір продуктів, ДПНП норма 15)

Основні страви: Борщ (сублімат або консервований), каша з м’ясом (наприклад, гречана або рисова), рагу з овочів та м’яса.

Додаткові страви: Галети (замінник хліба), сухарі. Сиркові пасти або паштети. Джеми, мед. В окремих, посилених раціонах – шоколад та родзинки.

Напої: Розчинна кава, чай у пакетиках, інколи порошковий напій (ізотонік).

Приправи та аксесуари: Сіль, перець, цукор, вологі серветки, ложка або виделка, розігрівачі їжі, знезаражувальна таблетка та жувальна гумка.

Невибагливий, калорійний український сухпай вже має борщ і каші. І це велика перевага. Але в цілому набір не задовольняє потреби сучасного українського воїна. Міністерство оборони України розробляє нові сухпайки, враховуючи релігійні, медичні та етичні потреби військових. Планується значне розширення асортименту, зокрема впровадження рослинних, кошерних та халяльних наборів. 

Зразок веганського сухпаю для ЗСУ
Зразок веганського сухпаю для ЗСУ

Нові сухпайки мають стати доступними військовослужбовцям з січня 2025 року. Втім, «наразі ми очікуємо відповіді на офіційний запит, щоб дізнатися, на якому етапі перебуває процес впровадження веган-пайків. Сподіваємося, це відбудеться найближчим часом», – так коментує Укрінформу ситуацію Анастасія Зареченськова, комунікаційниця та головна редакторка ГО «Кожна Тварина». Анастасія – одна з колективу розробників веган-пайків для сухпаїв ЗСУ. 

ВЕГАНСЬКІ ПАЙКИ ПО-УКРАЇНСЬКИ

Згідно з дослідженням Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) 2020 року, 2% населення України є веганами, тобто не вживають жодних продуктів тваринного походження. Вегетаріанці це ті, хто у різних пропорціях може вживати у їжу продукти тваринного походження, як-от молочнокислі продукти чи мед. До такої категорії можна зарахувати і тих, хто дотримується постів, окремих наборів гостро потребують і юдеї та мусульмани у лавах ЗСУ. 

«Розробка веган-пайків була ідеєю ГО «Кожна Тварина». Ми хотіли реалізувати цю ідею, оскільки знайомі вегани та вегетаріанці, які пішли служити, часто стикалися з відсутністю відповідного харчування на фронті й були змушені порушувати свої етичні принципи», – коментує Анастасія. На жаль, багатьом веганам на війні доводиться відступати від своїх принципів, а це не надто позитивно впливає на бойовий дух. 

Волонтери продовжують надсилати на фронт веганські продукти
Волонтери продовжують надсилати на фронт веганські продукти

Після початку повномасштабного вторгнення з’явився проєкт «Веганська Кухня України», в рамках якого годували і надсилали веганські обіди тим, хто цього потребував. Однак на фронті продукти рослинного походження швидко псувалися і не могли забезпечити збалансованого харчування. «Тому влітку 2023 року ми почали шукати виробників сухпайків, з якими б могли розробити збалансовані веганські сухпайки. У співпраці з «Макро-2019» виробниками рослинного фаршу Eat Me At та фаховим дієтологом Марком Шпарою активісти розробили 7 добових рослинних раціонів у реторт-упаковці. До таких раціонів входять сніданки, обіди та вечері. Анастасія пояснює: 

«Ми створили 8 перших страв із двома видами рослинного м’яса (з соєвим м'ясом і Eat Me At): гречаний суп, гороховий суп, рисовий суп та борщ. 

Та 10 других страв із двома видами рослинного м’яса: гречана каша, горохова каша, рисова каша, перлова каша та квасоля з овочами.

Загалом набір включає 18 рослинних страв, що забезпечують повноцінне харчування для військових з етичними принципами».

Все за стандартами НАТО та України, каже співрозмовниця. «Наші пайки розроблені за участі фахового дієтолога, разом з яким ми аналізували діючу №15 норму сухпайків, а при роботі спиралися на технічні специфікації Міністерства оборони України (TC A01XJ.68999-493:2023 (01) від 20.10.2023). Тобто наші пайки містять понад 3,500 кілокалорій у добовому польовому наборі продуктів згідно із наказом «Про затвердження Порядку застосування Каталогу продуктів харчування» (2020) та відповідають стандартам НАТО (AMedP-1.11) (2019) за кількістю кілокалорій, білків, жирів та вуглеводів у добовому польовому наборі продуктів. Білка у веганському раціоні достатньо – 118-185 г, жири також присутні у межах стандартів: 54-140 г.

Влітку 2024 року відбулась зустріч Міністерства оборони України, ДП «Державний оператор тилу», релігійних організацій та громади, UAnimals та виробників сухпайків щодо впровадження нових меню для військових, які б включали веганські, пісні, кошерні та халяльні раціони.

«Ми передали напрацьовані рослинні пайки разом із повною технічною документацією на них «Державному оператору тилу» та релігійним організаціям. Подальша реалізація й масштабування цього проєкту залежить від держави, оскільки ми, як громадська організація, не маємо можливості впливати на налагодження процесу впровадження», – зазначає Анастасія. Як значна частина військових, активісти сподіваються на те, що в цьому році нові пайки для тих, хто дотримується такої дієти, будуть впроваджені. Адже за результатами опитування на платформі Армія+, в якому взяли участь 9128 респондентів, 4% військових висловили на підтримку рослинних пайків.

Волонтери розробляють різні приклади сухпаїв. “Космічний” вегетаріанський раціон. фото: fest.lviv.ua
Волонтери розробляють різні приклади сухпаїв. «Космічний» вегетаріанський раціон. Фото: fest.lviv.ua

«Ці дані не відображають повної кількості веганів у Силах оборони, – зазначає Анастасія Зареченськова, – значна частка військових не знає про альтернативні, волонтерські проєкти як от «Веган-пайки для ЗСУ». Деякі з них можуть не звертатися по допомогу через сором’язливість або бажання впоратися самостійно».

А ЯК У СВІТІ?

Харчові традиції сильно впливають на вміст сухих пайків, адже вони мають враховувати смаки, звички та навіть релігійні обмеження солдатів. Розглянемо сухпаї США, Франції, Польщі та арабської країни, щоб побачити, як ці фактори проявляються.

Сухпай США
Сухпай США

Приклад складу сухого пайка армії США (MRE – Meal, Ready-to-Eat, «їжа готова до споживання»):

  • Основна страва (наприклад, яловичина з овочами, курка теріякі).
  • Гарнір (рис або паста).
  • Крекери або тортильї. Свіжий консервований хліб.
  • Арахісове масло або сирний спред, сухофрукти чи енергетичні батончики.
  • Десерт (печиво, кекс або шоколад), джеми, горішки, снеки. 
  • Напій (порошковий сік, кава, чай, енергетичний напій, ізотонічний напій).
  • Додатково: жувальна гумка, серветки, сірники, соус, цукор, сіль, перець, саморозігрівальний пакет, який дозволяє розігріти їжу без вогню, знезаражувальні таблетки для води. 

У меню великий вибір (до 24 варіантів). Орієнтація на міжнародний контингент: халяльні або вегетаріанські варіанти. Багато цукру та солодких та солоних снеків. Американські MRE наголошують на універсальності та забезпеченні великої кількості калорій. Їх склад менш пов'язаний із традиційними стравами, ніж із функціональністю.

Франція (RCIR – Ration de Combat Individuelle Réchauffable):

Сухпай Франції
Сухпай Франції

Французька кухня славиться витонченістю, тому навіть у військових пайках прагнуть зберегти гастрономічні особливості, в тому числі розраховують раціони і для військових із мусульманськими традиціями, тому є окремі пайки «без свинини».

  • Три основні страви: рагу, качка з сочевицею, рибні страви, каші, кускус із пряним м’ясом, пасти, окремо сухі супи.
  • Додатково: сир плавлений, різноманітні паштети, темний шоколад, джеми, галети (тип печива), нуга, енергетичні батончики, брауні.
  • Напої: кава, чай, какао, фруктові соки. Знезаражувальні таблетки для води, серветки вологі й сухі, сіль, перець.

Смакові якості: страви максимально наближені до «домашніх». Продукти в реторт-упакувці легко розігріваються на вогні. Втім, як і в російських сухпаях, в них використовують сухий спирт, що не є дуже зручним для використання в зоні бойових дій (помітний вогонь та специфічний запах горіння). Французькі сухпаї акцентують на збереженні національної кулінарної ідентичності, навіть у військових умовах. Втім європейські страви тут теж присутні.

Польща (WPR – Wojskowy Pakiet Żywnościowy):

Сухпай Польщі
Сухпай Польщі
  • Основні страви: тушкована свинина з гречкою, бігос (тушкована капуста з м’ясом), спагеті з сиром, курка чилі, суп гороховий.
  • Додаткові: сухарі, паштети, консервовані овочі, батончики, джеми, багато різного печива, паста на хліб.
  • Напої: пакетики чаю, кави, молочні напої, какао. 
  • Сіль, цукор, серветки, хімічний комплект для нагріву, знезаражувальні таблетки для води.

Пайки мають чимало смаколиків, дуже ситні, багато борошняних виробів. Польська кухня ситна, орієнтована на м’ясні страви, хлібні вироби та традиційні супи. Так само польські сухпаї демонструють прагнення забезпечити солдатів звичними і поживними продуктами. Багатий вибір смаколиків дає підстави комфортно почуватись в екстремальних умовах.

В армії Ізраїлю (ЦАХАЛ) питання харчування є дуже важливим, і сухпаї враховують як кошерні традиції, так і різноманітні дієтичні потреби, включаючи вегетаріанські варіанти.

Сухпай ЦАХАЛ (מנת קרב , Manat Krav)

Сухпай Ізраїлю. Фото: AVI ROKACH
Сухпай Ізраїлю. Фото: AVI ROKACH
  • Основні страви: тушковане м’ясо, рис, кускус, бобові культури (нут, сочевиця), кускус з овочами. 
  • Овочеві страви: наприклад, томатні супи або салати в консервованій формі.
  • Закуски: Галети (типу маци або крекерів).Тахіні, оливки, консервовані овочі.
  • Десерти: Мед, джеми, шоколадні батончики.
  • Напої: Пакетики чаю, кави та енергетичних напоїв.
  • Додатково: Одноразовий посуд, сіль, перець, серветки, знезаражувальні таблетки для води, хімічні засоби нагріву.

Солдати, які дотримуються вегетаріанської дієти, можуть замовити спеціальний пайок. Деякі пайки можуть включати халяльну їжу для солдатів-арабів, які служать у ЦАХАЛ. Простота у споживанні: багато продуктів можна їсти без попереднього приготування, хоча також є реторт-пакети для розігрівання їжі.

Сухпаї різних країн відображають унікальні традиції, можливості та потреби їхніх армій. Український раціон, хоча й простий, відповідає своєму головному завданню – забезпечувати енергією й підтримувати бойовий дух наших захисників. Проте сучасна армія потребує постійного вдосконалення, і в харчуванні це означає врахування різноманітних уподобань, дієтичних потреб та побажань – від додаткового солодкого батончика до раціону без м'яса.

У час війни дбати про комфортну, поживну та якісну їжу для військових – це один із ключових обов’язків тилу. Саме турбота про деталі, як-от склад сухого пайка, робить нашу армію сильнішою, а захисників – впевненішими у підтримці країни. Зміни важливі й неминучі, бо ми варті не лише нових раціонів, а й перемоги.

Ярина Скуратівська, Київ

Перше фото ілюстративне.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-